Látványos szakaszába érkezett az Bonafarm-csoport stratégiai partnerének tekinthető MCS Vágóhíd Zrt. beruházásában készülő mohácsi vágóhíd építése, már állnak a tartópillérek. Magyarország legnagyobb húsipari üzemeként épülő, egy műszakban évi egymillió sertés levágására és feldolgozására képes vágóhíd várhatóan mintegy 15 milliárd forintba kerül.

A létesítmény a tervek szerint 2016 nyarán kezdheti meg a termelést a mohácsiak által Középmezőnek hívott területen tájékoztatta a Dunántúli Naplót Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Az üzemben a korábbi tájékoztatás szerint négyszázan állhatnak munkába, közülük háromszázan –az önkormányzat és a beruházók megállapodása alapján – mohácsiak lesznek. Út és bicikliút is készül a vágóhídhoz, ezeken, valamint az 56-os főúton létesítendő új csomóponton is dolgoznak a szakemberek.

A környékbeli gazdák várakozással tekintenek a várhatóan egy esztendő múlva üzemelő új mohácsi vágóhídra. Arra számítanak, hogy a sertéstartás nemcsak a nagyüzemekben, hanem a jóval kisebb léptékű, akár háztáji gazdaságokban is kifizetődő lehet a biztos piac miatt. Számukra jó hír, hogy a Pick Szeged Zrt. már most fogadja az érdeklődők jelentkezését, vagyis a cég keresi a leendő beszállítókat, akikkel az egyeztetéseket követően szerződéskötésre is sor kerülhet. A tájékoztatón a cégvezetők kiemelték, úgynevezett extenzív tartási körülmények között nevelődő hízókra tartanak igényt, vagyis legalább kilenc hónapos, száznyolcvan kilogramm súlyú állatokat vesznek át. A téliszalámi előállításához elsősorban nagy súlyú sertésekre van szükség, ezért a vágóhidat úgy alakítják ki, hogy akár négymázsás példányokat is fel tudjanak dolgozni. Tehát, akik ilyenek nevelésére rendezkednének be, szintén számíthatnak szerződésre, s nem maradnak az állatok a nyakukon.

Ugyan még csak előkészítő szinten, de megkezdődött a jövő ilyenkor már termelő hatalmas húsipari üzem dolgozóinak verbuválása. A helyi munkaerő-feltöltést könnyíti, hogy több kisebb húsüzem is bezárt a körzetben. A toborzás megkezdésénél nagyobb jelentőségű fejleménynek tartja a szakember, hogy Mohács térségében megindult az iskolarendszerű húsipari szakmunkásképzés, ez ugyanis stabil és kiszámítható utánpótlást biztosít az üzem számára. Korábban lehetőségként felmerült, hogy az új vágóhíd átveszi majd a Pick (egykori Délhús) pécsi telephelyének dolgozóit is, a pécsi üzem ugyanis jövőre befejezi termelését.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...