Ha a schengeni határokat huzamosabb időre felfüggesztik a tagállamok, az jelentős visszaesést okozhat a hazai élelmiszer-külkereskedelemben. Már most is alaposan megemelheti a logisztikai költségeket az osztrák és a német határszakaszon bevezetett ideiglenes határellenőrzés, a helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja, hogy Csehország és Szlovákia is hasonló intézkedésről döntött.

Komoly gazdasági következményei lehetnek a hazai élelmiszer-külkereskedelemre nézve, ha a schengeni rendszert, vagyis az ellenőrzés nélküli határátlépést huzamosabb ideig felfüggesztik a környező országok és legnagyobb exportpartnerünk, Németország. A lapunknak nyilatkozó élelmiszeripari szakértők szerint egyelőre nem okozott komolyabb kiesést a határátkelőknél kialakult helyzet, a hosszabb menetidő azonban alaposan megnövelheti a logisztikai költségeket – írja a Magyar Idők.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ)  elnöke a lapnak elmondta: a szigorodó osztrák határellenőrzésnek és az átmeneti német–osztrák határzárnak a hazai exportra gyakorolt hatását egyelőre nem lehet érezni, ugyanakkor ha hosszabb távon fennmarad ez az állapot, az komoly hatással lehet a hazai élelmiszer-külkereskedelemre. Szavai szerint most minden cégnek magának kell eldöntenie, hogy ilyen körülmények között vállalja-e a szállítást. Ahogyan a külföldi partnernek is mérlegelnie kell, hogy ebben a helyzetben megrendeli-e az adott árut Magyarországról. „Németország fontos piac a magyar élelmiszeripar számára, így az ottani akadályok gazdasági értelemben komoly negatív hatással lehetnek a magyar cégekre” – hívta fel a figyelmet. Szavai szerint mindezt számszerűsíteni egyelőre nem lehet, mindenki abban bízik, hogy rövid időn belül feloldják a korlátozásokat az érintett országok.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke úgy látja, bár egyelőre nem emeltek díjat a fuvarozók, elképzelhető, hogy a következő hetekben ez változni fog. Ahazai zöldség-gyümölcs export szempontjából nem számítanak nagyobb fennakadásra, szerencsére a szezon vége közeledik, ilyenkor pedig már nem indulnak nagy számban kamionok például Németországba. Ha ez a mizéria például a dinnyeszezon kellős közepén éri hazánkat, akkor nem tudom, hogy oldottuk volna meg a szállítást – jegyezte meg.

Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) vezetője és a Master Good cégcsoport tulajdonosa szerint szerint a schengeni rendszer egyik legnagyobb előnye épp az volt, hogy megszüntette a fizikai határokat, így a szállítás ideje pontosan megtervezhetővé vált. Ő a jelenlegi helyzet legnagyobb hátulütőjeként szintén a dráguló szállítást jelölte meg. Meglátása szerint a logisztikai, szállítmányozó cégek idővel nyilvánvalóan felszámolják majd az akár 15-20 százalékkal megnőtt menetidőt. Ráadásul a kamionforgalomra érvényes szigorú európai uniós előírások nyomán a menetidő és a pihenési idő betartása is tovább bonyolítja a helyzetet. „Ha a sofőr egy nem várt hegyeshalmi megállóhelyen eltölti a menetidejének a felét, akkor szinte biztos, hogy nem éri el időben a kirakodóállomást” – jegyezte meg.

A hosszabb szállítási idő és a kényszerpihenők a friss árut szállító cégeket érinti most érzékenyen. A Hegyeshalmon keresztül heti 15-20 kamiont indító cég tulajdonosa szerint egy-egy ilyen szállítmány szavatossága fél napokon múlik. Ha ebből fél nap eltelik felesleges ácsorgással, az élelmiszer-biztonsági szempontból is aggályos, és előbb-utóbb vevői bizalmatlanságot fog indikálni – emelte ki Bárány László. A helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy Ausztria mellett Szlovákia is ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be a magyar és az osztrák határain, ahogyan az osztrák határszakaszán Csehország is hasonlóan intézkedett. Ezzel az úgynevezett „menekülő” útvonalak is bezárultak. Vagyis ezentúl Szlovákián vagy Csehországon keresztül sem kerülhetik el a torlódást az Ausztriába vagy Németországba tartó magyar kamionok.

A fuvarozó cégek ugyanakkor egyelőre nem számoltak be nagyobb fennakadásról. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára elmondta, hogy jelenleg nem okoz fennakadást a kamionforgalomban a menekültek miatt bevezetett határzár sem az osztrák–magyar, sem az osztrák–német határon. Bár a hazai autóiparban – főként a beszállítói hálózatban – jelentős a közúti szállítás aránya, a gyártók beszámolói szerint nincsenek nehézségek az ellátásban. Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. szóvivője szerint nem tudnak ellátási nehézségekről, a gyártás folyamatos, sőt, növelt. Az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs osztályától pedig megtudtuk: jelenleg sem az Audi Hungaria ellátási láncában, sem a vevőik ellátásában nem okoz fennakadást a magyar–osztrák, illetve a német–osztrák határon kialakult helyzet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...