A Naszálytej Zrt. támaszthatja fel a miskolci tejfeldolgozást, ha a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. vagyonának megszerzését jóváhagyja a Gazdasági Versenyhivatal. A fúziós kérelmet már beadta a Naszálytej, amiből az derül ki, hogy szőröstül bőröstül átveszi a Minnát. Megállapodott egyes termékek védjegyeinek átruházásáról, a tejüzem ingatlanának és a tejfeldolgozó berendezéseinek átvételéről, továbbá megszerezte a Minna által korábban a CIB Lízing Zrt.-től és az UniCredit Leasing Zrt.-től lízingelt, a termeléshez szükséges eszközöket, sőt munkáltatói jogutódlással átveszi a Miskolci Tejüzem betanított munkásait is.

A néhány éve még 7-8 milliárd forint árbevételű Minna tavaly decemberben dőlt felszámolásba, de már a krachot megelőző évben 3 milliárd alá zuhant a forgalma, miközben több mint 7 milliárd forint tartozást halmozott fel. Valaha Dobos Ferenc, volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisgazda pártelnök, majd gyerekei érdekeltségében állt a Minna, később a kairói illetőségű Mohamed Magdy Mohamed Mamdouh Abdelmegeid Darwish tulajdonában álló Milknet Kft. bérelte a miskolci üzemet. A Minna-vagyont a felszámoló TM-Line Zrt. első nekifutásra 700 millió forintos  irányáron kínálta eladásra, másodjára 700 millióra tartotta, végül 372 millióért kelt el a tejfeldolgozó ingatlana és a berendezések.

A váci székhelyű Naszálytej  Zrt. a magyar tejpiac nagyobb szereplői közé számít. Két éve három másik céget is magába olvasztott: a jászapáti központú Jásztej Zrt.-t és a Jászmilk Kft.-t, valamint a váci  Dunatej Kft. Az 1992-ben eredetileg Vác városának és környékének ellátására létrehozott Naszálytej eddig két üzemben, a váci és jászapáti feldolgozókban állított elő tejet és tejtermékeket, emellett a váci telephelyén a szójaüzemben tofut is gyártanak.

A Naszálytej tavaly több mint 13 milliárd forint árbevételt és csaknem félmilliárd nyereséget könyvelt el, amiből 318 millió forint osztalékot vehettek ki tulajdonosok. Közülük a legnagyobb részvénycsomaggal, 31 százalékkal a Georgika Szövetkezet rendelkezik, 19-19 százalékot birtokol a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt., a Szatmári Kft. és a KKE-West Kft., 12 százalékot pedig Szatmári Zoltán jegyez a cég mérlegbeszámolója szerint.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...