Miután az Európai Bizottság letiltotta az uniós jogszabályokkal ellentétesnek minősített élelmiszerlánc-felügyeleti díj beszedését, a korábbi sávos rendszer megszűnhet. A tiltás az élelmiszerbiztonsági hatóságnál finanszírozási lyukat okozott. 

Az Országgyűlésben megnyitott vitában Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára expozéjában kifejtette, az unió 2015-ben indított vizsgálatot a sávosan emelkedő díj miatt és megállapította, hogy az szelektív előnyt biztosít, potenciálisan versenytorzító hatású lehet és állami támogatásnak minősül. A mostani módosítás alapján az eredetileg előírt díjat, a nettó árbevétel egytized százalékát kell mindenkinek fizetnie.

A fideszes Horváth István szerint a gyártók és a forgalmazók minden bevetnek, hogy a versenyhelyzetben talpon maradjanak, ebbe sokszor a felelőtlen magatartás is beletartozik, de a hatóságok többnyire időben felfedezik a rossz minőségű árut, ezért is fontos az élelmiszerbiztonsági felügyeleti díj, mert azzal a hatóság munkáját finanszírozzák.

Az MSZP az eredeti törvény elfogadásakor már jelezte, hogy az az uniós szabályokba ütközik – jelentette ki a szocialista Heringes Anita. Hozzátette, kényelmesebb lenne a kormánynak, ha elfogadnák az ellenzék tanácsait. A jobbikos Z. Kárpát Dániel ugyanakkor kijelentette, frakciója nem támogatja az előterjesztést, mert az egy „brüsszeli diktátumra” született visszalépésről szól, és ezzel a kisboltokat is megadóztatják.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...