A tejtermelőknél az utóbbi időben megvalósult fejlesztések nem elegendőek a hazai tejtermelés életben tartásához, az csak a feldolgozóipar erősítésével érhető el – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke egy, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen rendezett konferencián.

Úgy vélte, nincs könnyű helyzetben a magyar tejágazat, a legnagyobb gondban pedig a tejtermelők vannak. A jó minőségű magyar tejet belföldön kellene feldolgozni, amihez modern, versenyképes és hatékony hazai feldolgozóiparra lenne szükség. Szerinte a hazai tejfeldolgozás megerősítése tökéletes összhangban van a kormány munkahelyteremtési szándékaival.

A hazai alapanyagok legnagyobb hányadát a közepes és nagyvállalatok dolgozzák fel jelenleg, ám az elnök szerint a 2020-ig tartó uniós ciklusban lehetőség lesz a mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére is. Mint mondta, az élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, magas hozzáadott értékű tejtermékek fogyasztását is ösztönözni kell a jövőben. El kell fogadtatni a fogyasztókkal a termékeket, ki kell emelni azok pozitív egészségügyi hatásait.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója előadásában rámutatott: a turizmus a magyar agrárium számára egyfajta kitörési pontot jelent, miközben az agrárium jelentősen színesíti a turisztikai kínálatot és felhívja a figyelmet a nemzeti értékekre. Idén indult el az a 420 millió forintos marketingkampány, amely a tejfogyasztást kívánja népszerűsíteni. A fogyasztásösztönzés nyári kampánya után decemberben ismét lesz kóstoltatás különböző áruházláncokban, de a tejfogyasztás jelentőségére hívják fel a figyelmet a televízió- és rádióspotok, illetve az online és közösségi médiás megjelenések is.

Mint faragó Péter jelezte: jövőre is folytatódik a hazai tejtermékek és a tudatos fogyasztást növelő minőségi védjegyek erősítése. Jövőre a külföldi kiállításokon való megjelenés, a nemzeti agrárstandok és a tej, mint brand megerősítése is cél lesz.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...