Az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások a Vidékfejlesztési programban – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A 2014-2020 közötti programban 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 900 milliárd forintnyit már meghirdettek.

Bővebben ...

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdi a 2015. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését – közölte az agrártárca. Az intézkedés a tavaly 2.000 eurót meghaladó összegű támogatásban részesülőket érinti, összesen 4,2 milliárd forintos mértékben.

Bővebben ...

A hiánypótlás szabályait részletezi tájékoztatójában a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága. A támogatási kérelmekhez csatolandó dokumentumok elmaradása esetén a hatóság egyszeri alkalommal, legalább öt, legfeljebb tizenöt napos határidő kitűzésével, az összes hiány megjelölésével szólítja fel az igénylőt kérelmének kijavítására.

Bővebben ...

A legnagyobb összegre a szarvasmarha-ágazat szereplői nyújtottak be pályázatot, de a Vidékfejlesztési Program (VP) több kiírása esetében jelentős a túligénylés – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Bővebben ...

Növekedett a magyar lízingpiac az idei év első felében: a finanszírozott összeg 4 százalékkal, 235 milliárd forintra emelkedett. Ebből az agrárlízing-piaci finanszírozás 30 milliárd forintot tett ki, a gazdálkodók főleg termelőeszközökre fordították a forrást.

Bővebben ...

Augusztus 3-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket a méhészek a méhcsaládszám szinten tartásának támogatására (méhanya támogatás) – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A határidő után beadott kérelmeket elutasítják.

Bővebben ...

Az Agrár Széchenyi Kártyával rendelkező, jégkárt szenvedett 900 agrárvállalkozás 6 milliárd forint teljesen ingyenes 3 éves lejáratú hiteltámogatást kapott, a KAVOSZ-nál most már a fagykárra kidolgozott hasonló konstrukción dolgoznak – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán.

Bővebben ...

Pénteken nyílt meg, és a források kimerülésig, vagy 2016. augusztus 8. 23 óra 59 percig van lehetőség a nemzeti Tanyafejlesztési Program pályázataink benyújtására – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Bővebben ...

Júniusban lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok valamint a tenyészbaromfi fajok 2016-2017. évi állatjóléti támogatása iránti kérelmeket – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Bővebben ...

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezése nem azt jelenti, hogy feladatok is megszűnnek – mondta a Magyar Időknek Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az új kifizető ügynökség, a Magyar Államkincstár brüsszeli akkreditációjáig a gazdálkodók változatlanul az MVH-tól kapják meg a támogatásokat.

Bővebben ...

1. oldal / 9

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...