„A mi munkánk indikátora az, hogy sikerül-e levezényelni az agrártámogatások kifizetését, illetve ebben az évben az is, hogyan tudunk átállni az új közös agrárpolitika által meghatározott, módosult támogatási rendszerre” – mondta az agromonitor.hu-nak Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, aki szerint munkájuk sikerét az is jelzi, hogy komoly kritika nem érte az MVH-t. Idén minden eddiginél több pénzt fizetett ki a hivatal, amely nem csak az új agrártámogatási rendszerre állt át, hanem lezárta az előző hétéves uniós költségvetési ciklust is. A jövő év pályázati dömpinget hoz, de ezt az elnök szerint a hivatali apparátus felkészülten várja.

- Nem mondhatjuk, hogy jó állapotban vette át a hivatalt, elég, ha csak arra gondolunk, hogy jövetele előtt a rendőrségi hírekben szerepelt az MVH. Posztja elfoglalásakor mit tartott elsőszámú feladatának?

- Azt a helyzetet onnan közelíteném meg, hogy fél éve nem volt elnöke a hivatalnak, ami nyilván rányomta a bélyegét a működésre. Főleg egy olyan időszakban, amikor a közös agrárpolitika átalakítása miatt teljesen át kellett programozni a korábban bejáratott ügymenetet, egy teljesen új támogatási rendszert kellett kiépíteni, amihez a hivatalnak is alkalmazkodni kellett. Az apparátusnak erre úgy kellett felkészülnie, hogy nem volt elsőszámú vezetője. Arra is figyelemmel kellett lennem, hogy a korábbi visszaélések miatt sérült a hivatal presztízse, ami nyilvánvalóan nyomot hagyott a munkájukat tisztességesen végzőkben is. Ebben a helyzetben úgy éreztem, több első számú feladatom is volt, de közülük is kiemelkedett az, hogy március 1-jei belépésem után egy hónappal el kellett indulnia a területalapú támogatások teljesen új feltételrendszerű beadásának. Nyilván a felkészülés már hivatalba lépésem előtt elkezdődött, de az hiányzott, hogy egy vezető összefogja a folyamatokat. Mivel én kívülről jöttem, át kellett tekintenem az egész hivatali apparátus rendszerét, fel kellett építeni a menedzsment egy részét, és emellett gőzerővel készülni az egységes kérelem új rendszerének indítására. Ez az egész apparátus számára emberfeletti munka volt, de az eredményeket látva most már azt is elmondhatom, hogy sikeresen oldottuk meg a feladatot.

- A Szent István Egyetem dékáni pozíciójából érkezett az MVH elnöki székébe. Milyen személyes ambíciókkal?

- Készültem a feladatra, de az MVH-t én csak ügyfélként ismertem, korábban még az épületben sem jártam. Tisztában voltam a ránk váró feladat nagyságával, és a már részletezett okok miatt az apparátus állapotával is. Ebben a helyzetben azzal az elképzeléssel jöttem, hogy egy olyan világos és követhető irányt szabjak, amit az apparátus is magáénak vallhat, és a tisztességes, becsületes, átlátható munka irányába viszi a hivatalt. Ha arra gondolok, hogy csupán egy-két, inkább politikai töltetű, de konkrétumokat nem tartalmazó kritikát kapott az MVH az ellenzék részéről, kijelenthetem, hogy az itt dolgozó 1800 ember munkája sikeres volt.

- Mennyi támogatást fizetnek ki ebben az évben? 

- Amennyit még soha: mintegy 800 milliárd forintot. Ez az összeg az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokból áll. Ebben az évben el kellett indítani az új közös agrárpolitikának megfelelő támogatási rendszert és a kifizetéseket, le kellett zárni az előző időszakot. Magyarország ilyet még sosem csinált, hiszen ez volt az első hétéves ciklusunk az EU-ban. Már csak az összeg nagyságából is érzékelhető, hogy ez mekkora leterheltséget jelentett, ráadásul úgy, hogy ebben idén kiírt és lezárt pályázatok is vannak. Szerencsére az előző ciklus támogatásairól is elmondható, hogy ami a hivatalon múlik, azt mind kifizetjük, illetve kifizettük.

- Más országokban is meg kellett történnie az átállásnak. Európai összehasonlításban hová helyezi az MVH teljesítményét?

- Nyilván azok a gazdák, akik problémákkal találkoztak, nem mindenben osztják azt a véleményt, hogy zökkenőmentes volt az átállásunk, de az uniós rendszerbe helyezve azt mondhatjuk, hogy összességében a legjobban teljesítő országok közé tartozunk. Vannak olyan tagállamok, ahol el sem tudták indítani időben az egységes kérelmek beadását, illetve akad, ahol a határidőt kellett egy hónappal kitolni. Nálunk pedig időben indulhattak az igénylések, és elég volt egy héttel meghosszabbítanunk a beadási határidőt. Így maradt elég időnk az ellenőrzésekre, amit sok tagország nem tudott lezárni. Ez nagyon fontos feltétel volt ahhoz, hogy október 16-án el tudtuk indítani az előlegfizetést. Ezt szintén nem sok tagállam tette meg, ráadásul a magyar gazdák most a korábbinál nagyobb mértékű, legfeljebb 70 százalékos előleghez juthattak. Abban pedig egyedülállóak vagyunk Európában, hogy nyolc jogcímben indítottuk a kifizetéseket. 

- A rendszer nem csak a hivatalnak, hanem a gazdáknak is új. Ők milyen tipikus hibákat követtek el az igénylésnél?

- Mivel új volt a rendszer, a hibák elsősorban a korábban ismeretlen elemeknél, ezen belül is elsősorban a zöldítésnél jöttek elő. Ezen a téren is megpróbáltunk a gazdabarát hivatal elvárásainak megfelelni: a benyújtási időszakban folyamatos volt a monitoring, és amennyiben gondot tapasztaltunk, azonnal jeleztük az ügyfélnek. 

- A Miniszterelnökség bejelentette, legkésőbb 2016-ban kiírja az 1300 milliárd forint keretösszegű Vidékfejlesztési Program összes pályázatát. Erre felkészültek?

- A programban hetven különböző felhívással számolunk. Mindegyiket külön kell kezelni, egymástól elkülönített informatikai háttérrel, és beadási felülettel. Ez nem könnyíti a helyzetünket. Arra készültünk, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázataiból 32-t még ebben az évben kiír a Miniszterelnökség, de most úgy látszik, hogy december végéig összesen hat-hét pályázati kiírással számolhatunk. Jövőre viszont biztosan pályázati dömpingre készülhetünk, amire az MVH felkészült. Megvan a tervünk arra, hogyan csoportosítsuk át erőinket, amikor arra szükség lesz.

- Milyen nagy pályázatokra készülhetnek a gazdálkodók a közeljövőben?

- Az agrár-környezetgazdálkodási program és az ökológiai gazdálkodás támogatása már folyamatban lévő nagy támogatások, összesen több mint 200 milliárd forintos kerettel, de a munka dandárja a jövő év elejére esik. Ezután jön a közel 90 milliárd forintos keretösszegű kertészeti, a 75 milliárdos állattenyésztési, az 54 milliárdos vízgazdálkodási és a 206 milliárd forint össszegű élelmiszeripari pályázatok, valamint a több tízmilliárdos Leader- és a fiatal gazda támogatások.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...