Forrásveszteség nélkül sikerülhet lezárni az Európai Unió az unió előző, 2007-2013-as pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket – mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke.

Az idei mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az előző évi szintet. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki – mondta az MVH elnöke az MTI-nek. Előlegként – Európában egyedülálló módon – nyolc támogatási jogcímre az év végéig mintegy 200 milliárd forint támogatás jut majd el a gazdákhoz. Ez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) reformjának első évében. 

A jövő évről szólva elmondta: az MVH határidőre, de inkább határidő előtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendő mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent. Jelezte: a Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban, ami szintén nagy munkát jelent az MVH számára. Továbbá a kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövő évben megteremtve a működés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...