Fejlesztéspolitikai koordinációs bizottság (FKB) létrehozásával tenné még hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását a kormány – írja a Magyar Idők. A testület felel majd az európai uniós források – ideértve az európai uniós agrár- és vidékfejlesztési alapok – eredményes felhasználásával kapcsolatos feladatok összehangolásáért.

A bizottság létrehozásáról szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A testület fejlesztéspolitikai javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő és koordináló szervezetként működik majd – írja a lap. A bizottság feladata lesz az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztéspolitikai intézkedések összehangolása, az ehhez kapcsolódó kormányzati döntések előkészítése és az uniós pénzek felhasználásának központi irányításáért felelős Miniszterelnökség munkájának támogatása. A bizottság elnökből és tagokból álló testület lesz, az elnököt a miniszterelnök jelöli ki, a tagjai pedig az irányító hatóságokat vezető államtitkárok, illetve azok helyettesei lesznek, valamint helyet kapnak a testületben az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter által kijelölt személyek és az igazoló hatóság vezetői is.

A testület javaslatokat készít majd a hosszú és középtávú fejlesztési és tervezési feladatokról, az Európai Unió pénzügyi támogatásainak igénybevételéhez szükséges tervekről, a programokról, azok végrehajtásáról, a támogatások felhasználásához szükséges intézményrendszer, illetve szabályozás kialakításáról. Emellett a fejlesztések végrehajtásáért felelős szervezetektől beszámolót kérhet és intézkedést javasolhat, nyomon követi az irányító hatóságok munkáját.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...