Két kertészeti pályázat is megjelent a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében: öntözéses ültetvénytelepítésre 19, a gyógy- és fűszernövény-termesztés fejlesztésére 3 milliárd forintos keretösszeggel.

A „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című pályázat célja a kertészeti ágazatok versenyképességének fokozása, az innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása – írja a kamaraonline.hu.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 19 milliárd forint, ezt egy összegben nyitják meg. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 9. napjától 2018. március 8. napjáig van lehetőség.

Támogatási kérelmet nyújthatnak be a felhívásban rögzített feltételeknek eleget tevő mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők konzorciumai, illetve a termelői csoportok, és termelői szervezetek.

A feltételeknek megfelelő projektek egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A másik, a „Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése” címmel kiírt pályázat keretében támogatható tevékenység: évelő gyógy-, aroma és fűszernövény ültetvény telepítése és korszerűsítése. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett 3 milliárd forintos keretet egy összegben nyitják meg.

A támogatási kérelmeket 2016. március 3-tól 2018. március 2-ig lehet benyújtani; a támogatást igénylők köre ugyanaz, mint az öntözéses ültetvénytelepítési pályázat esetében A felhívás feltételeinek megfelelő projektek egyéni projekt esetén maximum 50 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...