Nagyon sokrétű a támogatások felhasználása, de alapvetően az agrárvidéket fejlesztő programról van szó – jellemezte a vidékfejlesztésre szánt uniós keret pályázatait Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az M1 csatornán. Az élelmiszeripari, öntözésfejlesztési, kertészeti támogatásokra önkormányzatok, non-profit szervezetek és még egyházak is pályázhatnak.

Az elnök felidézte, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban 12 ezer milliárd forint forrás érkezik Magyarországra az EU-ból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint célzottan a mezőgazdaságot és 1700 milliárd forint a vidékfejlesztést szolgálja majd, ugyanakkor ez az összeg a mezőgazdaságra fókuszáló gazdaságfejlesztési operatív programokkal akár több is lehet.

Gyuricza Csaba a fejlesztések mellett kiemelt területként említette az agrárkutatást, véleménye szerint elengedhetetlen 5-10 évvel a gyakorlat előtt járni a fejlett mezőgazdasághoz, ezért szükség van az egyetemi utánpótlás biztosítására – mondta az MVH elnöke az MTI szerint.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...