Az eddig körülbelül 1 millió hektárra beadott egységes kérelem keretében a gazdák több mint 30 féle agrártámogatást igényelhetnek, és mintegy 400 milliárd forint támogatáshoz juthatnak – mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke egy karcagi szakmai rendezvényen. Az agrártermelőknek június 16-áig van lehetőségük – a támogatás napi 1 százalékos csökkenése mellett – beadni a kérelmeket.

Kiss Róbert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság megyei igazgatója a rendezvényen elmondta: a mintegy 370 ezer hektáros megyei szántóterület jelentős hányadát foglalják el a gabonafélék. Az őszi búzát évek óta 115-130 ezer hektáron termelik a megyében, ez az országos vetésterület több mint tíz százaléka. Hozzátette: némi aggodalomra ad okot a gazdák körében, hogy a búza felvásárlási ára nem nagyon változott a tavalyi tonnánkénti 45-46 ezer forinthoz képest. Hangsúlyozta, hogy a belvíz és a mezei pockok pusztítása komoly gondokat okozott a megyében.

Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke és Komlós István a Debreceni Egyetem ATK főigazgatója. A megállapodás keretében a felek törekednek a mezőgazdasági kockázatcsökkentés, a víz- és energiatakarékos gazdálkodás elérésére, valamin rögzítik: fontosnak tartják a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.

Az eseményen Gyuricza Csabát Vezekényi Ernő-díjjal tüntette ki Szépe Ferenc és Komlósi István a karcagi nemesítési fajták hazai és nemzetközi népszerűsítése terén kifejtett munkájáért. Vezekényi Ernő 1947-ben megszervezte és vezette a karcagi Növénynemesítő Telepet, a róla elnevezett díjat az Agrártudományi Központ Tanácsa alapította.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...