Mintegy 36,53 milliárd forint keretösszegű forrást hirdetett meg a Miniszterelnökség az állattartóknak, a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra. A pályázók a támogatási kérelmeket 2016. május 1. és 2016. május 31. között, illetve 2017. év ugyanezen időszakában nyújthatják be.

Mindezt kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.gov.hu weboldalon tehetik. A kötelezettségvállalási időszak kezdete – a támogatási kérelem benyújtásának függvényében – 2016. május 1. vagy 2017. május 1. A pályázati felhívás és mellékletei a www.szechenyi2020.hu weboldalon találhatók.

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pályázat keretében a gazdálkodóknak az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat kell betartaniuk ahhoz, hogy a növekvő kiadások kompenzálása érdekében vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek. Az intézkedés újabb ösztönző elem a tejágazat hatékonyságának további növelésére.

A tejtermelő szarvasmarhák után 5 éven keresztül gazdálkodási évente állategységenként meghatározott mértékű támogatás vehető igénybe, amennyiben a pályázó minden kötelezettséget vállal és teljesít. A pályázat keretében igényelhető alap- és kiegészítő támogatás minimálisan 2 állategységnek megfelelő állategyed után kérhető.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...