Befejezte az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodást célzó pályázatok feldolgozását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A 2016-os évre vonatkozó kifizetési kérelmeket áprilisban nyújthatják be a nyertes pályázók – írja a Magyar Idők.

Feldolgozta az Agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) és az Ökológiai gazdálkodást célzó támogatás (ÖKO) kapcsán beérkezett pályázatok többségét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a rangsorolt dokumentumokat a vállalt határidőig átadták a Miniszterelnökségnek – közölte a lappal Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke. A végső döntést a Vidékfejlesztési program megvalósításáért és irányításáért felelős tárca hozza meg a pályázatok ügyében, a támogatói okiratokat is a Miniszterelnökség küldi ki a gazdálkodóknak. A december végi határidőig összesen 18 167 gazdálkodó jelezte, hogy részt szeretne venni az idén induló új AKG-programban, míg az ökológiai gazdálkodást 2232-en választották.

Ebből március 25-ig az MVH azokat a pályázatokat dolgozta fel, amelyeket hibátlanul nyújtottak be a jelentkezők, vagy a szükséges hiánypótlás időben megtörtént. Gyuricza Csaba szerint máig összesen 14 432 AKG- és 1716 ökológiai pályázatot zárt le a hivatal. A fennmaradó néhány ezer jelentkező esetében még folyamatban van az adategyeztetés és a hiánypótlás.

Az MVH elnöke felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os évre vonatkozó kifizetési kérelmeket az egységes kérelmekkel együtt kell benyújtaniuk a gazdálkodóknak, az elektronikus felület várhatóan április első napjaiban nyílik meg. Ekkor minden AKG- és ÖKO-pályázatban részt vevő gazdának be kell nyújtania a kifizetési kérelmet, függetlenül attól, hogy megkapta-e már a támogatói okiratot. Ha időközben pozitív elbírálást kapnak, akkor már nem kell a kifizetési kérelemmel bajlódni, ha pedig nem nyernek a pályázaton, a kifizetési kérelmet az MVH automatikusan elutasítja.

A lap szerint a Miniszterelnökségnek átadott pályázatok sorsáról néhány napon belül meghozza a végleges döntést, így az első támogatói okiratokat hamarosan megkapják a gazdálkodók. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár korábban jelezte, hogy a beérkezett agrár-környezetgazdálkodási pályázatok összege a háromszorosát teszi ki a rendelkezésre álló, 158 milliárd forintos keretnek. Az államtitkár szerint ezért már most biztosra vehető, hogy lesznek olyan kategóriák, ahol csak a jelentkezők egy része kaphat támogatást. Mivel az ökológiai gazdálkodást támogató program keretét a korábbiakhoz képest megháromszorozták, így itt vélhetően minden pályázat eredményes lesz.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...