A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felkészült az idei egységes támogatási kérelmek befogadására, az elektronikus felület április 7-én, azaz ma nyílik meg – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egységes kérelem beadásának határideje május 15., mivel azonban ez hétvégére esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását. Az FM és az MVH is arra törekszik, hogy a gazdák zökkenőmentesen kapják meg a támogatást. Ezért folyamatos a kapcsolat a gazdálkodókkal, tapasztalataikat, véleményüket beépítik a szabályozásba, így a fellebbezések aránya 1 százalék alatti – hangoztatta a tárcavezető.

A kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez. Az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje 2015-höz képest gyakorlatilag nem változik 2016-ban, ez 1,27 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintos uniós támogatást jelent a magyar gazdálkodók számára – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára. Arról is beszélt, hogy a KAP-reform célja az egyszerűsítés volt, de a kialakított új támogatási rendszer bonyolultabb az előzőnél. Ennek ellenére a magyar agrárirányítás a bevezetés során jól vizsgázott. A múlt év tapasztalatait figyelembe véve a jogi héttér módosult annak érdekében, hogy az idén a kérelmek beadásánál kevesebb legyen a hiba, továbbá egyszerűbb legyen az ellenőrzési folyamat és a támogatások kifizetése felgyorsuljon. 

Az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített támogatást választó mintegy 50 ezer termelőnek sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz a hozzájutás, a feltétel ugyanis csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Emlékeztetett arra is, hogy az egységes kérelem a Miniszterelnökség kezelésében lévő vidékfejlesztési program forrásaira nem vonatkozik. 

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta: az MVH elvégezte azokat a feladatokat, amelyek az egységes kérem beadási időszakának elindításához szükségesek voltak. Jelezte: a kérelmet az eredeti határidőig szankciómentesen lehet beadni, ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. Az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz.

Az MVH elnöke közölte: a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Az összesen 400 milliárd forint agrártámogatásból mintegy 342 milliárd forintot jutattak el idáig a magyar gazdák számára. Alaptámogatást a gazdálkodók 99 százaléka kapott, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a végkifizetés keretében kapják meg a gazdálkodók. A zöldítési támogatásra április elejéig  75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára – idézte az MTI Gyuricza Csabát.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...