Meghirdette az agrártárca a dohányágazat 2016-ban esedékes átmeneti nemzeti támogatásait (ÁNT) összesen mintegy 3,5 milliárd forint keretösszeggel, amely közel 620 000 forint/bázisjogosultságot jelent a gazdáknak – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A támogatási rendszer másik részét mintegy 1,5 milliárd forint összegben termeléshez kötött csekély összegű támogatás teszi ki. 2016-ban a dohánytermesztők csekély összegű támogatásának mértéke is növekszik. A dohány szerkezetátalakítási program keretében a 2015. évi termelés után igényelhető csekély összegű támogatás mértéke hektáronként 300 000 forintról 311 860 forintra emelkedik. A módosítások eredményeképpen a dohánytermelők 2016-ban 900 000 forintot meghaladó támogatást kapnak hektáronként.

A kormány az uniós támogatások tavalyi megszűnésével a jelentős élőmunka igényű dohánytermelés támogatását tisztán nemzeti forrásból biztosítja. Támogatásban azok a gazdák részesülnek, akik 2015-ben bejelentkeztek az új dohány szerkezetátalakítási programba.

A dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő Virginia illetve Burley dohányfajtákat termelők természetesen a 2016. évben is igényelhetnek termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú átmeneti nemzeti támogatást (ÁNT). A 2017-ben esedékes támogatás pontos mértékét – hasonlóan a többi ÁNT jogcímhez – az FM a későbbiekben határozza meg. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy az elsősorban Északkelet-Magyarországon és az Alföldön sokak számára megélhetést biztosító ágazat továbbra is fennmaradjon.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...