Több feltételnek is meg kell felelnie annak, aki a 2015. évi egységes kérelmében az erdősített területek után is támogatást igényel – hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az ilyen igénylők abban az esetben jogosultak SAPS-ra, amennyiben az alábbi két feltétel együttesen teljesült:

- az adott területen az EMVA MGTE jogcím keretében 2008 után – legkorábban 2008 őszi telepítés – került telepítésre az erdő, amire a telepítési támogatás igénylést (első kivitel, ápolás) először a 2009. évi egységes kérelem keretében igényelték és

- az erdősített terület kötelezettségvállalási időszaka a 2015-ös egységes kérelem benyújtás időszakában még fennállt.

Amennyiben a SAPS igényléssel érintett erdősített területek nem felelnek meg a fenti két feltételnek, úgy azok az igénylések jogosulatlan területként kerülnek figyelembevételre, ami adott esetben levonáshoz, sőt akár nagyobb mértékű szankcióhoz is vezet – figyelmeztet az MVH.

A fentiekről az alábbi jogszabályok rendelkeznek: A 2015. évtől hatályos Európai Parlament és Tanács 1307/2013 (EU) rendelet 32. cikk 2. bekezdés (b) (ii) alpontja értelmében egységes területalapú támogatásban – többek között – az a terület részesíthető, amelyik a SAPS támogatás keretében támogatható volt 2008-ban és amely az egyéni mezőgazdasági termelő vonatkozó kötelezettségvállalásának időtartama alatt az 1257/1999/EK rendelet 31. cikke, az 1698/2005/EK rendelet 43. cikke vagy az 1305/2013/EU rendelet 22. cikke szerint, vagy egy olyan nemzeti rendszer alapján erdősített terület, amelynek feltételei összhangban vannak az 1698/2005/EK rendelet 43. cikkének (1), (2) és (3) bekezdésével vagy az 1305/2013/EU rendelet 22. cikkével.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...