Soron kívül megkezdte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatáshoz kapcsolódó mezőgazdasági csekély összegű támogatások kifizetését pénteken – eddig 2,35 milliárd forint átutalásáról határoztak – közölte a hivatal.

Az MVH a rendeletben foglaltaknak megfelelően 2016. április11-ig megküldte az érintett mintegy 3600 tejtermelő részére a támogatás igénybevételéhez szükséges támogatási kérelmet, amelyet az ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 8 napon belül kell visszaküldeniük. Az első kérelmek 2016. április 13-án érkeztek be az MVH-hoz és a hivatal azonnal megkezdte azok bírálatát annak érdekében, hogy a jogosult tejtermelők mielőbb hozzájuthassanak a támogatáshoz.

Ezidáig 1970 kérelmező részére, mintegy 2,35 milliárd forint jogos támogatási összeg átutalásáról intézkedett az MVH. A Hivatal a kérelmek bírálatát azok beérkezésének ütemében folyamatosan végzi. A jövedelempótló támogatás mértéke a tejtermelő 2015. március 31-én rendelkezésére álló beszállítási tejkvóta, illetve közvetlen értékesítési tejkvóta mennyisége alapján tejkilogrammonként 15 forint, amely a szabad csekély összegű támogatási keret mértékéig hagyható jóvá.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...