Akár már néhány hektárral bíró gazdálkodók is eredményesen pályázhatnak a mintegy 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési program beruházási támogatásaira – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Szerinte sokkal egyszerűbb lesz a pályázati felhívások kidolgozása és a pályázaton való részvétel is. 

Az államtitkár óriási eredménynek tartja, hogy az Európai Bizottság is elfogadta a kormány célját, amely szerint „a mezőgazdaság gerincét adó, kisebb és közepes vállalkozásokat tennék versenyképesebbé a program segítségével”. Szerinte a tárca elsősorban az agrárgazdaság azon területeit kívánja támogatni, amelyek munkaerő-igényesek, így potenciális munkahely-teremtési lehetőséggel bírnak. Ilyen az állattenyésztés, a kertészet (zöldség- és gyümölcstermesztés), valamint az erdőgazdaság - mondta. Az ezekhez kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységeket több mint 200 milliárd forinttal támogatják, ez segíti az elmozdulást az alapanyag-termeléstől a feldolgozottabb termékek felé, amelyeknél magasabb a hozzáadott érték – fejtette ki.

Kis Miklós Zsolt szerint a 2020-ig lehívható 1300 milliárd forint elegendő lesz a legfontosabb ágazati beruházásokra, de jut majd vidékfejlesztési és környezetvédelmi intézkedésekre is ebből a forrásból.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...