Egységesen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási módszer kidolgozását tűzte ki célul az Agrár Klub – közölte a K&H Bank. A bank közleménye szerint ezzel a módszerrel a szektor szereplői mérhetővé és összehasonlíthatóvá válnak, a szektorátlagok megismerése pedig elősegítenék azt is, hogy a vállalatok egymástól tanuljanak, emellett meghatározzák saját ágazati helyzetüket.

Az egyértelműbb piaci pozíció egyben a finanszírozhatóságot is megkönnyíti.

Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a közlemény szerint elmondta: az ágazat részéről nem először merül fel az igény egy közösen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási szerkezet kialakítására. Az agrárium fő finanszírozójaként banki oldalról is régóta azt tapasztalja a K&H, hogy nehéz összehasonlítani és értékelni az ágazat cégeit. Sőt, gyakran a bank ügyfélkörébe tartozó cégek sem tudják elhelyezni magukat az ágazaton belül. Az egység ezért nagyban javítaná a szektor cégeinek mérhetőségét, az átláthatóságot.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...