Támogatásként igényelhetik vissza az MFB két agrárhitel-programjában 2016. március 31-ig megkötött hitelszerződéssel rendelkező mezőgazdasági termelők a hitel megkötésével, fenntartásával kapcsolatban 2015. április 30-át követően esedékes költségeiket – határozott a földművelésügyi miniszter. Az intézkedés indoka a kedvezőtlen időjárás.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében igényelt hitelek támogatható költségei körébe tartozik a hitelbírálati díj, a szerződéskötési díj, a közjegyzői díj, a fedezetek értékbecslési költsége, a rendelkezésre tartási jutalék és a kezelési költség 100 százaléka. A futamidő alatt csak egyszer vehető igénybe ezekhez a támogatás, amely csekély összegű támogatásnak minősül. A mezőgazdasági csekély összegű támogatás évi 15 ezer eurónak megfelelő forintösszeg.

A támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon lehet igényelni – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...