Előreláthatólag az utolsó európai uniós támogatási ciklus harmadik évét kezdjük meg. Talán éppen ezért sok cég és szervezet kapkodja a fejét és tanácstalanul, kétkedve figyeli a kiáradó pályázatokat. A potenciális pályázók közül sokan nem tudják, merjenek-e élni a kecsegtető lehetőségekkel. A legtöbben ezt a helyzetet egy őrületes harcnak látják, melynek során éles verseny folyik a nagy pénzért; ráadásul pedig ott a rengeteg adminisztráció és idegeskedés. A téves felvetés miatt így sokak előtt elmegy a szerencse szekere, amelyre könnyedén fel lehetett volna szállni.

Először is általában a pénzszerzéshez tenni is kell, hiszen még a lottó ötös érdekében is szerezni kell egy szelvényt, ki kell tölteni, fizetni kell érte, és figyelni lehet a számhúzást melynek végén előfordulhat, hogy kissé sokkos állapotban konstatálhatjuk, még az unokáink jólétét is sikerült megalapoznunk. Visszatérve a pályázáshoz, bizony, ha valaki pénzt szeretne, ahhoz ebben az esetben is tenni kell, csak éppen nem mindegy, mit és hogyan. A jó hír az, hogy a lottó ötössel szemben itt jóval jobbak az esélyeink. De haladjunk sorjában.

Az első tanácsunk az, hogy egyszerűen nem kell foglalkozni a mindenféle urbánus legendával, a „jól értesültek” kósza híreszteléseivel. Ha jogi tanácsra van szüksége, akkor sem a sarki kocsmában vagy az edzőteremben fog érdeklődni. Ha valós, hiteles információkat szeretne, akkor forduljon szakemberhez! A pályázási folyamat egyik kulcslépése maga a pályázati anyag elkészítése. Ha esetleg már volt ilyen próbálkozása, akkor belekóstolhatott abba, hogy mivel is jár mindez. Amennyiben a korábbi kudarca tántorítja vissza, akkor gondoljon arra, hogy Edison 1000 (!) sikertelen kísérlet után találta fel a villanykörtét. Lelkes volt, nem adta fel, próbálkozott és összejött neki. Sokkal inkább azon kellene elgondolkodni, hogy vajon mit érdemes másként tenni az előző próbálkozáshoz képest. Eddigi tapasztalataink alapján azt látjuk, hogy az a leghatékonyabb, ha mindenki azzal foglalkozik, amihez a leginkább ért, és ez a pályázatok megírása, menedzselése terén sincs másként. Azt a tényt is érdemes figyelembe venni, hogy a pályázási folyamat a pályázati anyag elkészítésével –jó esetben – korántsem ér véget. Siker esetén az összeget le kell hívni, lesz még számtalan elintéznivaló és a pályázati projektet is szakszerűen kell menedzselni. Mindezeket egy szakértővel karöltve jóval egyszerűbb és hatékonyabb véghezvinni, mint egyedül, ezen a téren zéró tapasztalattal.  

Fontos szem előtt tartani, a jelenlegi állás szerint ez az utolsó ciklus ahol az Európai Unió jelentős vissza nem térítendő forrást biztosít Magyarországnak! Ezért nem szabad tétlenkedni. Sokan azon vívódnak, hogy megéri-e időt, energiát és pénzt invesztálni a pályázásra, az elnyerhető összeg figyelembe vételével. A válaszunk a határozott igen. Gondoljon csak bele, egy-egy megszerzett forrás – ami tényleg adott esetben jelentős adminisztrációs kötelezettséggel jár – hány hónap, esetleg év munkájával termelhető ki a szokásos üzletmenetben úgy, hogy a cég minden alkalmazottja napi 8, esetleg több munkaórát dolgozik? Ha összevetjük a pályázással megnövekedett terheket és megnyerhető összeget a cég hagyományos ügymenetével szerezhető profittal, akkor be kell látni, vitathatatlanul megéri pályázni, sőt, őrültség nem élni a kínálkozó lehetőségekkel! Higgyék el, nem engedheti meg magának egyetlen cég vagy szervezet sem, hogy kihagyja A LEHETŐSÉGET.

A másik nagy dilemma, egyedül vagy pályázatíró céggel? A tapasztalat az, hogy sokat veszíthet az, aki szakértői segítség nélkül pályázik. A pályázatírás egy külön szakma, mint ahogy az autószerelés vagy a szobafestés is. Lehet próbálkozni, de vajon mennyi időbe, energiába kerül és milyen lesz az eredmény? Ha egyedül veselkedik neki a pályázati teendőknek, gyakorlat hiányában annyi időt, energiát vesz el ez az Öntől idegen terület, hogyha azt a saját vállalkozására fordítaná, szinte biztos, hogy jóval előrébb lenne.

Amennyiben a hatékonyságot és a több esélyt választja, a harmadik nagy kérdés, hogy hogyan és milyen szempontok alapján érdemes pályázatíró partnert választani. Nagyon sok lehetőség van, de általában az együttműködés szempontjából háromféle variáció közül lehet választani:

- csak sikerdíjas,

- munkadíjas és sikerdíjas,

- valamilyen többéves együttműködési rendszert kínáló.

Természetesen mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt. A jó döntéshez fontos tudni, Önnek mi az igénye. Mekkora és milyen kockázatot tud, illetve mer felvállalni? A csak sikerdíjas együttműködés előnye, hogy a pályázónak látszólag semmilyen kockázata sincsen, hiszen csak akkor fizet, ha a pályázata nyert. Itt azt is érdemes meglátni, hogy a pályázatíró cég is a bevételre törekszik, azaz, nem akar ingyen dolgozni, éppen ezért csak olyan projekteket vállal el, ami szinte biztos, hogy nyer, illetve ő maga fogja úgy alakítani azt, hogy nyerjen! Ennek a formának az a hátulütője, hogy a nyerési kényszer a pályázatíró céget a pályázóval ellentétes pályára viheti. Sok esetben olyasmit is bevállaltat az ügyfelével a projekt végrehajtása során, amit egyébként az nem akar megvalósítani, rosszabb esetben nem is tud róla, milyen kötelezettséget írt alá a pályázat beadása alkalmával. Megeshet, hogy a pályázó csak akkor szembesül a következményekkel, amikor le akarja hívni az elnyert pénzt vagy kap egy ellenőrzést, ahol számon kérik rajta a projekt adatlapon nagyvonalúan vállalt feladatokat. Ennek még pénzvisszafizetés vagy az elnyert pénz le nem hívása is lehet a következménye. Persze a pályázó a sikerdíjat már rég’ kifizette és hiába borul a terv, tehát ugrik a pályázati pénz, a kifizetett sikerdíjat szinte lehetetlen behajtani.

Kisebb a kockázat a munka- és sikerdíjas rendszer esetében, mivel itt a pályázatírók a munkadíjat rendszerint úgy állapítják meg, hogy az ő költségeik fedezve legyenek. Itt is törekednek persze a nyerésre, de nem mindenáron, hiszen a munkájuk már ki van fizetve.

A harmadik rendszer, amikor egy általunk megbízhatónak ítélt és remélhetőleg nagy múlttal rendelkező pályázatíró céggel kötünk évekre szóló együttműködési szerződést. Ebben az esetben különösen érdemes átgondolni, hogy kit is választunk. Nagy előny, ha a potenciális partnernek az interneten is jól lekövethető „lábnyomai” vannak; tehát egyértelmű, akár leellenőrizhető referenciákkal találkozunk a folyamatosan karban tartott weboldalon, a friss szakmai információkon, híreken, tanácsokon és érdekességeken túl. Egy valamit is magára adó pályázatíró cég a közösségi oldalakon is jelen van, hangsúlyozottan a hazánkban legnépszerűbb platformra érdemes gondolni, a Facebookra. Meggyőző adatokkal szolgálhat a cég éves árbevétele, könyvelt nyeresége, melynek az interneten nagyon gyorsan utána lehet nézni. Ennél az együttműködési formulánál nagy előny, hogy mindkét fél egyaránt ösztönzött arra, hogy életképes, nyertes projektek és pályázatok szülessenek. Motivált az ügyfél, aki előre befizette az együttműködési díjat és szeretné ezt a sikerdíjak által visszakapni és a pályázatíró cégnek is az az érdeke, hogy minden a cég számára érdekes pályázati lehetőségről informálódjon és erről szinte azonnal tájékoztatást adjon. Amennyiben a pályázatíró cég nem tud az ügyfelének a szokásos üzletmenetéhez illő pályázatot felkutatni, akkor bizony az előre befizetett összeg az együttműködési időszak végén akár teljes egészében is visszajárhat! Az ilyen együttműködésnek további előnye, hogy olyan kisebb összegű pályázatokat is folyamatosan megír a pályázatíró cég, melyeket más konstrukcióban lévő cégek egyszerűen az érdekeltségük hiánya miatt nem tesznek meg, hiszen egy pár százezres vagy akár pár milliós elnyert támogatásért sem érdemes csak sikerdíjat kérni, illetve az ügyfélnek nem éri meg ezért munkadíjat fizetni. Azonban az együttműködési rendszer keretében a befizetett díjnak a többszörösét is meg lehet nyerni. Előnyt jelent, ha a pályázatíró cég igény szerint további kiegészítő szolgáltatást is biztosít, mint például a hitelügyintézés vagy jogi tanácsadás, akár a követelésmenedzsment. Egy profi pályázatíró cég kompletten a pályázati folyamatot is menedzseli és a megvalósításban is segíti ügyfelét. Egy ilyen cégnél valóban folyamatos pályázatírás zajlik. A sikerráta ma uniós pályázattól függően 50-75 százalék közé tehető. Egy gyakorlott pályázatíró cég szakképzett munkatársai – konstrukciótól függően – 6-25 munkaóra alatt raknak össze egy pályázatot, beleértve az esetleges hiánypótlást is, melynek eredményes elfogadására 90 százalék feletti az esély. Ezek a fenti adatok is azt támasztják alá, hogy a bejáratott cégek jelentős időt és pénzt takarítanak meg illetve jelentős pénzt hoznak az ügyfelek számára. Az elmúlt hétéves uniós költségvetési ciklusban 122 ezer pályázat került beadásra. Tegyen érte Ön is, hogy a most következő években is minél jobb statisztikai adatok születhessenek!

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...