Március 25-én a Széchenyi 2020 keretében meghirdetésre kerültek az alábbi állattartó telepekre vonatkozó pályázati felhívások:Sertéstartó telepek korszerűsítését támogató felhívás
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 19 860 millió Ft. Az összeg három fókuszterületi megosztásban áll a támogatást igénylők rendelkezésére. Ennek aránya a következő:

- A mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra – keretösszege: 10 350 millió Ft.
- A generációs megújulás előmozdítása a mezőgazdaságban – keretösszege: 3540 millió Ft.
- A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása - keretösszege: 5970 millió Ft.

A Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 3-ától 2018. május 3-áig van lehetőség.

Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítését támogató felhívás
A támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 2-ától 2018. május 2-áig van lehetőség.

Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítését támogató felhívás
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3970 millió Ft. Az összeg három fókuszterületi megosztásban áll a támogatást igénylők rendelkezésére. Ennek aránya a következő:

- A mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra – keretösszege: 2070 millió Ft.
- A generációs megújulás előmozdítása a mezőgazdaságban – keretösszege: 710 millió Ft.
- A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása - keretösszege: 1190 millió Ft.

A támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 5-étől 2018. május 5-éig van lehetőség.

Baromfitartó telepek korszerűsítését támogató felhívás
A támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 4-étől 2018. május 4-éig van lehetőség.

Állattartó telepek korszerűsítését támogató felhívás
A támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 6-ától 2018. május 6-áig van lehetőség.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...