Az aktív tevékenységet folytató mezőgazdasági termelők most lehetőséget kapnak arra, hogy Uniós források igénybevételével termelési kockázataikat jelentősen csökkenthessék.

A március közepén megjelent pályázat egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a használatban lévő termőföld vonatkozásában biztosítást tudjunk kötni azokra a veszteségekre, melyeket a kedvezőtlen éghajlati jelenségek okoznak és üzemi szinten a növénykultúrában 30%-ot meghaladó hozamcsökkenést eredményeznek. A támogatással megpályázhatjuk a speciális biztosítások éves díjának maximum 65%-át, amelyek piaci alapon köttetnek. Az ilyen típusú biztosítások azok számára előnyösek, akik a nemzeti kárenyhítési alap nyújtotta védelem mellett még nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből és okokból adódó termelési kockázataikat. Olyan biztosítási portfóliót alakítottak ki, amely a hazai igényekhez és tapasztalatokhoz igazodik, kibővítve a korábbi hagyományos mezőgazdasági biztosításokat. Bővítették a biztosított növénykultúrák illetve káresemények listáját is és nagyobb lett a biztosítással lefedett területek aránya is.A támogatást minden olyan mezőgazdasági termelő megpályázhatja, aki a szerződés biztosítottja és a díjat teljes mértékben megfizette, valamint közvetlen támogatás igénybevételére is jogosult. Az első támogatási kérelmet 2016. június 9 – éig lehet benyújtani, majd évente meg lehet ismételni egészen a ciklus végéig, vagyis 2020-ig! Tehát minden évben lehetőség nyílik a biztosítási díjak jelentős csökkentésére a támogatás által; így jelentősen csökkenhet az időjárási eseményekből eredő kár.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...