A repce az ország nagy részén már a földben van, közel az őszi búza vetése, miközben még zajlik a betakarítás is. Becslések szerint csaknem 1,8 millió tonnányi napraforgó és mintegy nyolcmillió tonnányi kukorica kerülhet a magtárakba – írja a Magyar Idők.

A lapnak nyilatkozó Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya megyei elnöke elmondta: az eső jelentősen hátráltatta a munkálatokat, ennek ellenére a repce kétharmada már a földben van, a legtöbb helyen pedig ki is hajtott a növény. Azonban már az első kártevők is megjelentek, így a vetés mellett a védekezésre is időt kell fordítaniuk a termelőknek.

A megyében az idén árpából kevesebbet vetnek a gazdálkodók a tavalyihoz képest, helyette a legtöbben az őszi búza vetésterületét növelik. Ennek oka, hogy az árpa a legolcsóbban beszerezhető kalászos gabona, ami jórészt csak takarmányozásra használható. A termelők ma már csak saját felhasználásra vetnek árpát, eladásra nem termelnek ebből a gabonaféléből.

Kitért arra is, hogy a vetőmagellátással az idén nem voltak gondok, ugyanakkor a legkedveltebb fajtákból már szűkös a készlet. „Aki későn kap észbe, lehet, hogy nem talál a kereskedőknél a kívánt fajtából elegendő mennyiséget, a kurrens vetőmagok ugyanis gyorsan elkelnek” – mondta.

A műtrágya árának alakulása is a termelőknek kedvez, az idén ugyanis olcsóbban tudják beszerezni a szükséges mennyiséget. Míg tavaly egy tonna műtrágya – fajtától és összetevőtől függően – 110 és 150 ezer forint volt, addig az idén 90 és 110 ezer forint közötti áron szerezhetik be a gazdálkodók.

Hajdú-Bihar megyében is végeztek már a repce vetésével a termelők, most a tritikálé és a lucerna van soron. Őszi búzát a tervek szerint 56 ezer hektáron vetnek a megyében, ez elmarad a korábbi években megszokott mennyiségtől. Szabó Sándor megyei kamarai elnök szerint ennek oka, hogy a nyomott felvásárlási árak miatt a gazdálkodók egy része a búza helyett alternatív növényeket keres. Hajdú-Biharban a legtöbben inkább a repcét választják, ugyanakkor a lucerna vetésterülete is emelkedni fog, mivel az agrár-környezetgazdálkodási pályázat nyertesei vállalták a termesztését. A búza ára hónapok óta mélyponton van, a hazai tőzsdén jelenleg körülbelül 41 ezer forintot adnak egy tonna malmi búzáért, míg a fizikai pia­con 38 ezer forint körül mozognak az árak. Egy évvel korábban még 48 ezer forinthoz közelített az étkezési búza ára.

Az őszi vetéssel párhuzamosan halad a termények betakarítása, napraforgóból az idén akár rekordtermés is lehet, míg kukoricából is szép hozamokra számítanak a gazdák. A területi eltérések azonban jelentősek az egyes országrészek között. Rittlinger József szerint Baranyában vannak olyan területek, ahol hektáronként négytonnás átlagtermést takarítanak be napraforgóból, míg máshol alig éri el a másfél tonnát a learatott átlagmennyiség. Ugyanez a helyzet Hajdú-Bihar megyében is, bár ott Szabó Sándor szerint összességében gyengébb termés várható napraforgóból, mint egy évvel korábban. Országosan csaknem 1,8 millió tonnányi napraforgó és mintegy nyolcmillió tonnányi kukorica kerülhet a magtárakba.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...