Hamarosan újranyithatják a kis- és közepes vállalkozások számára az átmenetileg felfüggesztett gépbeszerzési pályázatokat.

A felhívásokon azon hazai KKV-k indulhatnak, melyek saját maguk vagy a tulajdonosi körükön keresztül rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt évvel és 1 fős átlagos statisztikai létszámmal, de akár új cégek is indulhatnak, amennyiben projektjük feldolgozóipari tevékenység fejlesztésére irányul.

Pályázat címe: Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése - kiemelt iparágakban működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztési projektjeinek megvalósítására

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 65 milliárd forint. 

A támogatott projektek várható száma 250 - 500.

 A pályázatok benyújtása 2015. július 9-étől 2017. július 10-éig lehetséges.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: min. 50.000.000 Ft, max. 500.000.000 Ft.

 A támogatás maximális mértéke a megvalósítás helye szerinti az alábbi lehet:

  • Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl: 50%
  • Közép-Dunántúl: mikro- és kisvállalkozásoknak 50%, középvállalkozásoknak 45%
  • Nyugat-Dunántúl: mikro- és kisvállalkozásoknak 45%, középvállalkozásoknak 35%

 

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg szabad vállalkozási zónákban 10 milliárd forint, azokon kívül további 10 milliárd forint.

A támogatott projektek várható száma 1000-2000.

A pályázatok benyújtása 2015. július 9-étől 2017. július 10-éig lehetséges.

A támogatás mértéke, összege, típusa:

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 5.000.000 Ft, maximum 50.000.000 Ft.

Az egy teljes (365 napos), lezárt üzleti évvel nem rendelkező vállalkozások esetén az igényelhető támogatás összege legfeljebb 10.000.000 Ft lehet (kivéve, ha többségi tulajdonossal igazolja a több éves gazdálkodási adatokat).

A támogatás maximális mértéke a megvalósítás helye szerinti az alábbi lehet:

  • Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl: 50%
  • Közép-Dunántúl: mikro- és kisvállalkozásoknak 50%, középvállalkozásoknak 45%
  • Nyugat-Dunántúl: mikro- és kisvállalkozásoknak 45%, középvállalkozásoknak 35%.

A fentiektől eltérően szabad vállalkozási zónában, amennyiben a projekt összköltsége nem haladja meg az 55.000.000 Ft-ot, akkor az összes elszámolható költség akár 70%-a is igényelhető feldolgozóipari fejlesztés esetén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...