Az eredetileg 20 milliárd forintos keretösszeggel tervezett pályázatot a közelmúltbeli ígéretnek megfelelően végül 40 milliárd forinttal írta ki a kormány, Némileg nehezíti a helyzetet, hogy a támogatási kérelmeket éppen a szüret kellős közepétől, szeptember 12-től lehet majd benyújtani.

A közép-magyarországi borászatok számára kedvező, hogy a beruházásuk akár 40 százalékát is elnyerhetik támogatásként, míg a többiek is csak legfeljebb 50 százalékra pályázhatnak. A felhívás borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházásokhoz nyújt támogatást, de kizárja a konzorciumi formában indulást.


A Széchenyi 2020 keretében jelent meg a "Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása" elnevezésű VP3-4.2.2-16 azonosító számú felhívás. A pályázat eredetileg 20 milliárdos keretösszeggel került meghirdetésre, de május elején Kis Miklós Zsolt államtitkár jelezte, hogy a Miniszterelnökség a duplájára növeli a borászoknak járó pályázati keretösszeget.

  • A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 40 milliárd Ft.
  • A támogatott projektek várható száma 500 db.
  • A támogatási kérelmek benyújtására 2016. szeptember 12. napjától van lehetőség.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 200 millió Ft.
  • A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50 százaléka.
  • Az igénybe vehető maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 50 százaléka.
  • A Kedvezményezettnek üzleti tervet kell benyújtani.
  • Szükséges jogerős építési engedély csatolása az első kifizetési kérelemhez.
  • Építési és felmérési napló vezetése kötelező.
  • Az energiahatékonyság javítását célzó célterület keretében megvalósuló tevékenységek esetén legalább 10 százalék fajlagos energiahatékonyság javulás teljesítése elvárás.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...