Módosult szabályok szerint lehet igényelni az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokat – közölte Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője egy szakmai konferencián, az Agromashexpo szakkiállításon.

Bővebben ...

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Államkincstárhoz kerülése az agrártárcát is érintő intézményi átszervezés legjelentősebb állomása – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén. 

Bővebben ...

A fiatal gazda pályázat és a diverzifikációs támogatás egymástól eltérő célú, a támogatások együttesen nem igényelhetők – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Mindkét pályázati kiírás esetében 40000 eurónak megfelelő támogatási összeg nyerhető el, azonban a támogatás célja és a pályázati feltételek eltérőek, a következők szerint.

Bővebben ...

Október közepéig teljesítette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) o2015-ben fel nem használt európai uniós mezőgazdasági krízistartalékból visszajáró összegeket a magyar gazdáknak – közölte Földművelésügyi Minisztérium.

Bővebben ...

A törvény által megszabott november végi határidőre 5005 kárenyhítő juttatás iránti kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) – közölte a szervezet a Világgazdaság megkeresésére. Ez a szám nagyságrendileg azonos a tavalyival.

Bővebben ...

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tizenegy jogcímen több mint kétszázmilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak támogatási előlegként november végéig – mondta a Magyar Hírlapnak Viski József, az MVH elnöke. Ez tízmilliárdokkal több, mint amit korábban terveztek.

Bővebben ...

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) elindult a 2020-ig tartó európai uniós programozási időszak agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatásainak előlegfizetése, november végéig több mint 15 milliárd forintot fizet ki a hivatal mintegy 6800 gazdálkodónak – közölte a Miniszterelnökség.

Bővebben ...

A VP-AKG, a VP-ÖKO valamint az ÚMVP fiatal gazda támogatás képzési kötelezettségének teljesítési határideje várhatóan későbbi időpontra, 2017. december 31-re változik – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Bővebben ...

A 2015-ös és 2016-os év gazdálkodói tapasztalatai alapján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) felülvizsgálta, és módosította a zöldítési feltételeket tartalmazó rendeleteket, köztük az ökológiai jelentőségű másodvetésekre vonatkozó jogszabályt – közölte a tárca.

Bővebben ...

Kiemelkedő minőségű sertéshús előállításához szükséges növénytermesztési és takarmányozási technológiákat dolgoz ki a Bóly Zrt., a Kaposvári Egyetem (KE) és a Debreceni Egyetem (DE) alkotta konzorcium 2020-ig – mondta Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója, az európai uniós és költségvetési támogatást élvező mintegy 3,3 milliárd forintos projekt nyitóeseményén.

Bővebben ...

1. oldal / 76

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...