Kudarcba fulladt a többek között Ebesről Hortobágyról, Furtáról Zsákáról és Mezőpeterdről érkező „földkárosult” gazdák szándéka, miszerint Fazekas Sándorral beszélhessenek problémájukról Derecskén. A földművelésügyi miniszter szombaton érkezett a településre, hogy átadja a felújított vadászházat.

A 12 demonstrálót – miután nyugodtan végighallgatták az ünnepséget, majd megpróbáltak a miniszter közelébe férkőzni – udvariasan kitessékelték a vadászház udvaráról, s bár ígéretet tettek a gazdáknak, hogy továbbítják a kérésüket a rendezvényen tartózkodó miniszter titkárának, a gazdák hiába vártak. Fazekas Sándor nem jött ki az épületből, ahol épp az ünnepi vacsorát fogyasztották – írja a Hajdú-bihari Napló.

„A 25-30 év alatt felépített gazdaságokat most lehetetlen helyzetbe hozták. Nekem például 350 marhám és 550 juhom van, amiket nincs hova kihajtani, mert elvették a legelőmet. Nem politikai cirkuszt szeretnénk, hanem megoldást a problémánkra, s hogy valaki szóba álljon velünk a kormány részéről” – mondta Szilágyi László ebesi gazdálkodó. Fekete Ferenc furtai gazda hozzátette: „300 juhra nem sokat, 38 hektárt kaptunk évekig, amivel most is megelégedtünk volna. Ezzel szemben nekünk nem jutott semmi, de volt olyan ember, akinek ugyanannyi birkára, mint amennyi nekünk van, 70-80 hektárt is adtak. Igazságosan kellett volna elosztani a földeket” – véli a gazda. A demonstrálók közölték, hogy bár nem jártak most sikerrel, nem hagyják magukat, s ha kell, Brüsszelig mennek. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...