Az agrárkamara tagjai egyre többször számolnak be a szaktanácsadókkal kapcsolatos negatív tapasztalataikról. A beszámolók szerint az elmúlt napokban a felkeresett szaktanácsadók jelentős összegeket kérnek el tőlük az aláírásokért, és félretájékoztatják az ügyfeleket – írja a nak.hu.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseknél többletpont jár a szaktanácsadói igazolásért, az ökológiai gazdálkodás támogatásánál pedig a szaktanácsadási szerződés meglétéért.

Jelenleg is zajlik – immár december 31-ei meghosszabbított határidővel – a támogatási kérelmek beadási időszaka, így a kamarai tagok is egyre többször számolnak be a szaktanácsadókkal kapcsolatos tapasztalataikról. Sajnos az eddigi megkeresések között akad olyan, amelyik nem a legpozitívabb a tanácsadói körre nézve. Többen számoltak be az elmúlt napokban arról, hogy a felkeresett szaktanácsadók jelentős összegeket kérnek el tőlük az aláírásokért, ugyanakkor a tényleges munkát már nem végzik el, ráadásul félrevezetetően arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy az esetlegesen megkötött szerződés díját támogatásból visszaigényelhetik a gazdálkodók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívja fel tagjai figyelmét arra, hogy jelenleg nincs lehetőség támogatott szaktanácsadói szerződéskötésre.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásaiból már nincs, a 2014-2020 közötti időszakra szóló Vidékfejlesztési Programból (VP) pedig még nincs lehetőség ilyen támogatási szerződést kötni. Mindemellett azt is tudni kell, hogy a VP-ben a szaktanácsadás támogatása közbeszerzési eljárással kiválasztott szolgáltatókon keresztül valósul majd meg. Ez az eljárás még nem történt meg, így nincs olyan szolgáltató, amelyik biztosan kijelentheti, hogy ő jogosult ilyen szerződést kötni. Ráadásul a támogatott szerződéseket – hasonlóan a korábbi időszakhoz – továbbra sem a szaktanácsadóval kell majd közvetlenül megkötni.

Ez nem azt jelenti, hogy ne kössenek szerződést, hiszen azzal előnyt szereznek a támogatásoknál, ráadásul az ökológiai gazdálkodás esetében, amennyiben plusz pontot szeretnének szerezni, úgy kötelező egy három évre szóló szerződést is kötni. A szerződéskötéssel egyébként is biztosítják magukat a tekintetben, hogy pontosan miért is fizetnek. Kérjük azonban, hogy ne hagyják magukat félrevezetni a támogatott szerződési díjakkal kapcsolatban. Gondolják át, hogy – arra számítva, hogy később támogatásból visszakapják – olyan összeget fizessenek ki, amely meghaladja a lehetőségeiket.

Figyeljenek arra is, hogy a szaktanácsadók feladata nem pusztán az igazolások aláírásában merül ki, az számos egyéb tevékenységre is kiterjed. Az igazolás kiállítása előtt a szaktanácsadók segítik a támogatást igénylőket döntéseik meghozatalában, így például a vállalások előírásaival és a pontozás ismertetésével kapcsolatban. Segítenek kiválasztani a bevonásra szánt terület adottságaihoz igazítva a tematikus előíráscsomagokat, a kiegészítő előírásokat, ismertetik a zöldítés és az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés kapcsolatát, a vállalat kötelezettségeket, a kockázati tényezőket (földhasználat, trágyatároló, stb.), valamint a későbbiekben felhívják a figyelmet a különböző határidőkre.

A szaktanácsadó feladata kiterjedhet emellett a növényvédelmi tevékenységre, tápanyag-gazdálkodási terv készítésére, vetésszerkezet összeállítására, gazdálkodási napló vezetésére is.  

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...