Mivel a régi tagállamoknál is lehetnek protekcionista szándékok, és fenn szeretnék tartani az átfogó szabályozást, az Európai Parlamentben ülő képviselőik közül egyre többen vélik úgy, hogy a „keleti blokkot” sem kellene piszkálni a földszabályozással kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a kormány – szakértők szerint joggal – attól tart, hogy a földtörvény nem áll meg az az Európai Unióban, és meg kell nyitni a hazai földpiacot a külföldiek – azaz a tagállami állampolgárok –, valamint a jogi személyek előtt. Eddig ezt is felhozták magyarázatként arra, miért van szükség épp most a földprivatizációra. Az emiatti sietség azonban előbb-utóbb talán nem is lesz annyira indokolt. Mostanában ugyanis mintha elkezdett volna „puhulni” Brüsszel a földügyek kapcsán.

A régi tagállamoknál is fellelhető protekcionista szabályozási elemek játszhatnak a magyar kormány kezére. Az Európai Bizottság ugyanis a mezőgazdasági földek tulajdonának megszerzése és használata tárgyában csak a 2004-ben és az után csatlakozott új tagállamokkal szemben indított átfogó vizsgálatokat és kötelezettségszegési eljárást – emlékeztetett Korom Ágoston európai jogász. Ő úgy látja, hogy az egyre inkább elfogadott – de még nem hivatalos – bizottsági vélemény szerint a tagállamoknak jogukban áll a mezőgazdasági földterületek szerzésének szabályozása, amennyiben ezt a közérdek megkívánja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...