Az állami termőföld privatizációját a halastavak, majd azt akár az erődgazdaságok kiárusítása követi – mondta sajtótájékoztatóján Lengyel Szilvia, az LMP vidékfejlesztési szakszóvivője, aki az állami földek árverezésének folytatását is bírálta.

Szerinte ugyanis a tavaly kalapács alá került területek 40 százalékára nem volt jelentkező, az esetek többségében pedig licit nélkül, a kikiáltási áron keltek el a földek.Az árveréseken pedig mindössze hétezer gazda nyert, vagyis a gazdálkodóknak mindössze 3,5 százaléka – tette hozzá az MTI tudósítása szerint, felróva, hogy a Fidesz által célcsoportként megjelölt kis- és közepes vállalkozásokhoz mindössze a termőföldek ötöde került. A földek nyolcvan százalékát politikusok vagy strómanjaik, illetve igen gazdag emberek szerezték meg – jelentette ki.

A Fidesz nem tudta megvédeni a magyar földet, a most hatalmon lévőket pedig szerinte kizárólag a saját gyermekeik, unokáik érdeklik, más emberek vagy az ország jövője egyáltalán nem – hangoztatta.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...