Az Európai Uniótól is segítséget kértek a hazai tejtermelők. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az Európai Parlament bizottságában arról beszélt: halaszthatatlan a magyar és az európai tejágazat érdekében újabb piaci szabályozás.

A tejkvóta ismételt, bár más formájú bevezetését javasolta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága előtt – írja a Magyar Hírlap.

A tavaly áprilisban kivezetett rendszertől eltérő formájú kvótáról Mélykuti Tibor a lapnak arról azt mondta, úgy jelenthetne megoldást a kvóta visszaállítása, ha a kvótán túl termelt tejet nem uniós tagállamban, hanem harmadik országban értékesítenék. Ennek lényege, hogy az uniós országokban ne lehessen dömpingáron megszabadulni a feleslegtől, amely Magyarország számára is óriási gondot okoz.

Az elnök emellett kérte az intervenciós árak megemelését, mivel az a költségek mindössze az ötven-hatvan százalékát fedezi. Ha nincs lehetőség áremelésre, akkor viszont meg kell szüntetni az intervenciót. Emelés esetén viszont meg kell határozni, hogy a tagállamok – a termelést figyelembe véve – milyen arányban vehetnék igénybe a kvótát. Az uniós tagállamok szakemberei komolyan vették a magyar álláspontot, de Phil Hogan, az unió mezőgazdasági biztosa világosan leszögezte: nincs szándék a tejkvóta újbóli bevezetésére.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...