Több somogyi nagygazda is azt panaszolja, hogy a várt 70 helyett csak alig több mint 40 százalékát kapták meg a területalapú támogatás előlegének – írja a sonline.hu.

Tavaly október 16-án jelentette be hivatalosan Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a gazdák részére megkezdődött a területalapú (SAPS) támogatások előlegeinek folyósítása. Akkor a miniszter úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyek élnek az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Ugyancsak akkor Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára nyomatékosította, hogy az előleg-kifizetések október 16. és november 30. között zajlanak. 

Január elején aztán több somogyi nagygazda is azt panaszolta, hogy alig több, mint 40 százalék előleget kaptak meg eddig, pedig az ígéretek 70 százalékról szóltak novemberig. A korábbi években pedig eddigre már megkapták a nekik járó összeg felét. Ráadásul azt sem tudják, mikorra várhatják a fennmaradó rész utalását, pedig a további tervezéshez erre nagy szükségük volna.

„Somogy megyében mintegy 6370 egységes területalapú támogatási (SAPS) kérelem kapcsán kezdődhettek meg az adminisztratív és fizikai  ellenőrzések” – közölte a lap megkeresésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Mint megjegyezték, ebből az ügyfélkörből több mint 2300 ügyfél jelezte, a kistermelői rendszer keretében kíván igénylőként részt venni. A feldolgozásokat követve megállapítható, hogy a támogatási igény közel 250 ezer hektárra érkezett be a 6370 gazdálkodóra vonatkoztatva. Eddig a Somogy megyei gazdálkodók részére 7,4 milliárd forint SAPS támogatást hagytak jóvá előleg, illetve részfizetés keretében.

A lap gyors, és nyilván nem teljesen pontos számításai szerint, ha Somogyban eddig 250 ezer hektárra érkezett be hektáronként a nagyjából hetvenezer forintos támogatási igény, az összesen 17 és fél milliárd forint. Ebből fizettek ki 7,4 milliárdot, tehát az igény durván 42 százalékát. Információik szerint van kisgazda a megyében, aki már megkapta a teljes összeget, de sokan csak előleghez jutottak eddig.
Azt viszont megtudták, hogy „A SAPS támogatás jogcímében a részfizetések már decemberben elkezdődtek és folytatódtak január közepétől. A további részfizetések az ezt következő hetekben is folytatódnak várhatóan tavasz végéig, azt követően pedig megkezdődhet a fennmaradó támogatási összeg részletének kifizetése végkifizetés formájában azon gazdálkodók részére, akik a lezárt ellenőrzések alapján jogosultak támogatásra.”

Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik az új, jóval bonyolultabb, összetettebb támogatási rendszer mellett is önként vállalta, hogy él a legkorábbi, azaz október 16-tól indítható előlegfizetés lehetőségével – közölte az MVH. – Mindez jelentős eredmény, hiszen csupán 11 tagállam fizetett előleget a gazdálkodóinak. Magyar javaslatra került be az uniós szabályozásba, hogy a korábbi maximum 50 helyett legfeljebb 70 százalékos előleget is fizethetnek a tagállamok.

Az MVH tájékoztatása szerint előlegfizetésre november 30-ig volt lehetőség, a területalapú támogatásra beérkezett 123 ezer kérelemből több mint 103 ezerre fizetett előleget a hivatal. A hibás igénylést benyújtókon kívül azok maradtak ki ebből a körből, akiknél nem zárulhatott le a jogszerű földhasználat vizsgálata és az adategyeztetési folyamat, de ezek befejezése után a kifizetés számukra is megtörténik. Decemberben az utalások részkifizetéssel folytatódtak, így év végéig csak területalapú támogatásra összesen 123 és fél milliárd forintot fizetett ki az MVH. 2016-ban pedig várhatóan további 103,7 milliárd forintot kapnak ezen a jogcímen a gazdálkodók. Az uniós szabályok alapján június 30. a végkifizetések határideje.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...