A csapadékos időjárás miatt az ország fő gabonatermelő területein késésben vannak a gazdák tavaszi vetéssel. Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hétfői tájékoztatója szerint területi elöntés 77,7 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 39 ezer hektár. A legrosszabb a helyzet az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, ahol a legnagyobb elöntést, 21,8 ezer hektárt regisztrálták. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán ennél már nagyobb területről beszélt: egy hét alatt mintegy 21 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött mezőgazdasági terület nagysága, és több, mint 153 ezer hektáron okoz gondot a csapadék, mert a vízzel telített talajra a gazdák nem tudnak rámenni a gépekkel.

A tavaszi kalászosok márciusra tervezett vetése biztosan csúszik, a víz alatt lévő növényeknél egy hirtelen jött melegfront akár tömeges pusztulást is hozhat. A Magyar Időknek nyilatkozó Gyűrffy országos falugazdász hálózat adatait idézte, amelyek szerint a múlt heti csapadékos idő hatására az elöntött őszi vetés területe 6 ezer hektárral 53 ezerre nőtt, a tavaszi vetésre váró szántóból pedig ma már csaknem 42 ezer hektár van víz alatt. Ez az egy héttel korábbihoz képest 7 ezer hektárral nagyobb. Az elöntött gyepterület is nőtt, mintegy 8 ezer hektárral, így ma már mintegy 58 ezer hektárnyi legelőt érint a belvíz.

Hajdú-Biharban több mint 29 ezer, Bács-Kiskunban közel 24 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig több mint 23 ezer hektár mezőgazdasági területet károsít a belvíz. A Dunántúlon a legnagyobb terület – 6290 hektár – Somogyban vizes, de például a 2380 hektáron érintett Zala megyében is akadályozza a tavaszi munkákat a belvíz. Itt – a zaol.hu-n megjelent cik szerint – a csapadékos időjárás miatt a kalászosok és repcék feltrágyázását csak kis területen tudták elvégezni. A szántóföldi munkákhoz legalább két hétig száraz, napos időre lenne szükség, de jelenleg a területek egy részét belvíz borítja.

Baranyában a helyi gazdálkodók arról számoltak be a bama.hu-nak, hogy a megye déli részén – a 6-os úttól délre eső területen – általános probléma a föld vizesedése. Sokan elvezető árkok mélyítésével foglalkoznak, ám a csatornák eltömődése miatt az is sziszifuszi próbálkozásnak tűnik. Úgy látják, hogy az időjárás kedvezőbbre fordulásával is csak lassú javulásban lehet bízni, egy hónapnál is hosszabb ideig eltarthat a talajvíz elszivárgása.

A jelenlegi helyzet azért alakult ki, mert a csatornák mára megteltek vízzel, a folyók pedig a magas vízállás miatt nem vezetik le a belvizet, sőt, sok esetben visszaduzzasztják az árkokat, csatornákat. A hét második felében nem jósolnak sok csapadékot, így remélhetőleg már nem fog emelkedni a belvíz szintje.

A NAK-elnök szerint ugyanakkor a kilátások nem túl jók. Bár az őszi búza viszonylag jól bírja a vizet, egy hirtelen jött felmelegedés jelentős pusztítást okozhat. A szakember szerint közel 50 ezer hektáron így is bőven lesz olyan terület, ahol elvész a vetés. Ráadásul az őszi vetésű kalászosoknál a műtrágya kijuttatása sem megoldható, a munkagépek ugyanis nem tudnak rámenni a földekre. Bár légi úton pótolható a műtrágyázás, a kapacitás viszont erősen korlátos.

A tavaszi vetésű kalászos növényeknél is gondot okoz a belvíz, a tavaszi árpát, búzát és zabot még márciusban el kellene vetni, a gazdálkodók viszont szinte sehol nem tudták megkezdeni a munkálatokat. A belvizes, vagy átnedvesedett területeken pedig egy-két hétig biztosan nem indulhat el a vetés. A kukorica ezzel szemben akár május elején is bekerülhet a földbe, ha kicsit szárazabb időjárás jön.

Győrffy Balázs szerint közvetett hatása is lehet a belvízhelyzetnek. Az agrár-környezetgazdálkodási program egyes részeiben előírásként szerepel, hogy április 15-e után a gazdálkodó nem végezhet a talaj megsértésével járó munkát, így például nem is vethet. „Remélhetőleg március végén megjelennek a program pályázatainak eredményei, így a nyerteseknek lesz két hetük arra, hogy mérlegeljék: a szankciók ellenére is vállalják-e a részvételt a programban” – mondta a Magyar Időknek Győrffy.

A bekövetkezett belvízkárokat a hazai agrárkár-enyhítési rendszer kezeli. A kárbejelentés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus felületen tehető meg a káreseménytől számított 15 napon belül. Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése az az időpont, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik a várhatóan 30 százalékot meghaladó belvíz miatti károsodás.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...