Az idén mintegy 178 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH); a határidő június 16-án járt le, eddig fogadta el az MVH az igénybejelentéseket – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. A június 16-ai határidő jogvesztő, azaz támogatási kérelmeket már sem szankciómentesen, sem szankciókkal sújtva nem lehet benyújtani, illetve módosítani.

A gazdálkodók által elérhető támogatási összeg nagysága meghaladja az első összegzés szerint meghaladja a 400 milliárd forintot. A támogatási jogcímekre való bejelentkezés – hasonlóan az elmúlt évekhez – az idén is 100 százalékos mértékben elektronikusan történt – tette hozzá.

Az idei év sajátos volt a támogatási rendszer változása szempontjából, mivel a jogcímstruktúra módosult, egyrészt megszűntek egyes támogatási jogcímek (például a különleges rizs-, illetve az elkülönített cukortámogatás), másrészt új jogcímekre lehetett támogatást kérni az uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) végrehajtott reformok nyomán (zöldítés vagy a termeléshez kötött támogatások). 

Az MVH elnöke kiemelte: annak érdekében, hogy a megváltozott támogatási környezethez a gazdálkodók alkalmazkodni tudjanak, a támogatásigénylés folyamatát az MVH folyamatosan figyelte, monitorozta. Az igénylések kitöltésének minőségére vonatkozó információkat elemezte és értékelte, ezek alapján pedig megtette a szükséges intézkedéseket. Ahol az MVH munkatársai formai hiányosságokat észleltek, ott e-mailben tájékoztatták a gazdálkodót, hogy nézzék át kérelmeiket. Emellett a kérelmek kitöltését segítette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata is. Az MVH és a NAK munkatársai folyamatosan egyeztettek a gazdák érdekében – írja az MTI. 

Gyuricza Csaba a támogatási lehetőségek  újdonságai között említette a zöldítést, amely környezet- és éghajlatvédelmi intézkedés. A húszféle zöldítési komponens közül a magyar gazdák között a legnépszerűbb az ugaroltatás (a földek parlagon hagyása), a másodvetések és a nitrogénmegkötő növények (például borsó, herefélék) termesztése volt. Ezek tették ki a zöldítésre kijelölt területek mintegy 90 százalékát, ami hozzávetőleg 500 ezer hektárt jelent. Emellett új elem volt a fiatalgazda-támogatás, amivel akár évi mintegy kétmillió forint többletforráshoz, pótlólagos támogatáshoz juthat a fiatal gazdálkodó. Továbbá a kistermelők egyszerűsített támogatása is új elem, erre a  jogcímre még augusztus 15-éig lehet jelentkezni. De a kérelmezők több mint egyharmada már most ezen a jogcímen igényelt támogatást – mondta az MVH elnöke.

Egy gazdálkodó az idén egy hektárra mintegy 70 ezer forint alaptámogatást kaphat, ami, ha például szóját termeszt, a különböző kiegészítő támogatásokkal együtt akár elérheti a 120-130 ezer forintot is hektáronként. Elmondta azt is, hogy az MVH az új, gazdaközpontú szemlélet jegyében és a hatékonyabb tájékoztatás érdekében átalakította ügyfélszolgálatát, és a korábbi – több panaszra is okot adó – 50 százalék alatti telefonos elérhetőségét 85 százalék fölé emelte. Az átalakított ügyfélszolgálat június 1-je óta már működik.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...