Köszönet jár az uniós válságtámogatás és a száz százalékos nemzeti kiegészítés kifizetéséért, de a tejpiaci válság fő okai – a kereslet csökkenése, az orosz embargó, és a kínálat növekedése – a 6 milliárd forintos támogatás kifizetése után továbbra is fennállnak – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, miután egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel.

A tárca még április elején a kormány elé kívánja terjeszteni az átfogó tejágazati stratégiáját, melyet a szakmai szervezetek javaslatainak felhasználásával állított össze – közölte a találkozó után az agrártárca..A megtermelt tej elhelyezéséhez, és ezzel a termelés stabilizálásához elsősorban a belső piac átformálására, az importnyomás csökkentésére, valamint a hozzáadott érték növelésére lenne szükség.

A megtermelt mennyiségek elhelyezéséhez alternatív levezetési csatornát jelentene a hazai feldolgozóipar, elsősorban a tejporítás fejlesztése, mivel ebben versenyhátrányban vagyunk Nyugat-Európával szemben. A hazai piaci részesedés növelése mellett további exportpiacok felkutatására, valamint a termékfejlesztés újragondolására van szükség, annak érdekében, hogy minél több, Magyarországon feldolgozott tejtermék kerüljön a fogyasztók asztalára. Az importnyomás csökkentésére a legmegfelelőbb eszköz az áfa-csökkentés. Mivel a környező országok folyadéktejre alkalmazott áfa-kulcsa alacsonyabb, ezért ez jelentős vonzerőt jelent az áfával kapcsolatos visszaélésekre, amely egyrészt aláássák az ágazat versenyképességét, másrészt kárt okoznak a költségvetésnek.

A terméktanács megerősítette, hogy a közétkeztetésben nagyobb szerepet kell biztosítani az egészségesebb friss és hosszan friss tejek számára, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy piaci válság esetén a kereskedelmi láncok részéről is erőteljesebb társadalmi felelősségvállalásra lenne szükség.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...