Miközben az élősertés-kivitel drámaian csökken az első negyedévben, a behozatal másfélszeresére nőtt – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. Eközben nőtt a marha- és a baromfiexport, valamint a nyerstej kivitele is.

Jelentősen felpörgött az idei első negyedévben a magyarországi élő marha exportja – idézte a Napi Gazdaság az AKI jelentését. Az idei első negyedévben csaknem harminc százalékkal több állatot értékesítettek a külpiacokon a hazai szarvasmarha-tenyésztők. A kivitel bővülése mögött elsősorban a török kereslet élénkülése állt. A Törökországba irányuló szállítások 2014 novemberében indultak újra, és azóta 2015. februárig havonta háromszáz és hatszáz tonna között, márciusban pedig több mint ezer tonna élő marhát adtak el Törökországba a magyar marhatenyésztők. Az idei első negyedévében tízezer tonna élő marhát exportáltunk és háromezer tonnát importáltunk. Az import szarvasmarha mintegy harmadát Németországból hoztuk be, de Hollandia, Csehország és Ausztria is fontos beszerzési forrás volt a vizsgált időszakban – írja a lap.

Az élő baromfi külkereskedelmi forgalma is élénkült, az export értéke csaknem 22 százalékkal bővült. Az élősertés-szállítmányok ezzel szemben jelentősen csökkentek az első három hónapban. Az export volumene a felére zuhant, behozatala másfélszeresére nőtt 2015 első negyedévében 2014 azonos időszakához mérten. Az import csaknem fele a szomszédos Szlovákiából érkezett, emellett Németországból és Hollandiából is jelentős számú sertés lépte át a határt.

A különböző húsfélék közül a baromfi került a külpiacokra a legnagyobb értékben, a behozatal azonban a korábbi évek dinamikus emelkedése után megállt, az első három hónapban öt éve legalacsonyabb szintre esett az importált baromfihús mennyisége. A sertéshús kivitele mennyiségben megközelítette, értékben meghaladta az egy évvel korábbit, 75 millió euró értékben összesen 34 ezer tonnát értékesítettek a külpiacokon a hazai termelők. A behozatal ezer tonnával csökkent.

Az első három hónapban csaknem 13 ezer tonnával több tejet exportáltunk, mint egy éve. Olaszország kilencezer, Horvátország és Hollandia pedig öt-ötezer tonnával több magyar tejet vásárolt. Tejtermékekből azonban még mindig jelentős az import aránya.

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek kivitele összességében 5,8 százalékkal bővült az idei első negyedévben, míg az import négy százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Az export értéke megközelítette a kétmilliárd eurót, a behozatal ezzel szemben 1,222 milliárd eurót tett ki az első három hónapban. Az AKI adatai szerint az agrár-külkereskedelmünk erősen Európa-centrikus, a forgalom 95 százalékát európai országokkal bonyolítottuk.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...