Új szabályokra van szükség ahhoz, hogy megfékezzük a az olyan növényfertőzések növekvő beáramlását az Európai Unióba, mint például a Xylella fastidiosa baktérium, ami az olasz olajfaligetekben pusztított tavalyelőtt jelentette be az unió mezőgazdasági bizottsága.

A beáramlást többek között a megnövekedett kereskedelem és az éghajlatváltozás is élénkíti. A magas kockázatú, importált növényi kórokozókkal szembeni gyors reagálási mechanizmusokat és a megelőző intézkedéseket rögzítő új szabályok tervezetét informálisan már decemberben elfogadta az Európai Parlament (EP), valamint annak mezőgazdasági tanácsa.

„Növények a kórokozói és betegségei nem állnak meg a határoknál, ezért meg kell védeni Európa biológiai sokféleségét. Ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, hogy ne fojtsuk meg növények és növényi termékek kereskedelmét szükségtelen bürokratikus intézkedések bevezetésével”– mondta Anthea McIntyre az EP tárgyalócsoportjának vezetője.

A javaslatok között szerepel egyebek között, hogy egy előzetes értékelési mechanizmusra van szükség, hogy gyorsan azonosítani lehessen növényegészségügyi kockázatot jelentő növényeket és növényi termékeket, és fel kell hatalmazni az Európai Bizottságot, hogy megtilthassa ezek behozatalát az unió területére. A kockázatot jelentő országokból meg kell tiltani az importot, és onnan csak magánszemélyek hozhatnának be kis mennyiséget.

Itt jegyezzük meg, hogy Ausztrália már a hatvanas években olyan szigorú növény-egészségügyi szabályokat vezetett be, hogy a beérkező turisták még egy almát sem vihettek be az országba. Az ideiglenesen elfogadott szöveget támogatta a mezőgazdasági bizottság, de még jóvá kell hagynia az unió mezőgazdasági minisztereiből álló mezőgazdasági tanácsnak, mielőtt a tervezet végleges kidolgozásra visszakerül a mezőgazdasági bizottsághoz – írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...