A sertés- és a tejágazatot sújtó piaci problémák főként az orosz embargó hatásának tudhatók be, amivel „lábon lőttük magunkat” – mondta sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Nagyon sok mezőgazdasági és élelmiszeripari termék ragad az unió országaiban, ami korábban az orosz piacon talált gazdára. Így ez a termékmennyiség dömpingáron keres vevőt az unióban. Így a sertés felvásárlási ára 260-310 forint között mozognak, míg a tej felvásárlási ára literenként 70 forint alá esett, de volt már, amikor egy liter tejért alig 50 forintot kínáltak - mondta.

Arról is beszélt, hogy szükség van az uniós agrártámogatási egységes kérelem beadási határidejének meghosszabbítására, mert a múlt évi 132 ezerhez képest az idén május 17-ig – a beadási határidő  lejártáig – csak mintegy 120 ezer kérelmet lehetne beadni. A határidő meghosszabbítását indokolja például, hogy a tavalyi beadási határidő öt nappal korábban kezdődött az ideinél, emellett az állattartók április 21-ig nem tudták kérelmeiket beadni. Ezért a NAK üdvözli, hogy az egységes támogatási kérelem szankciómentes beadási határidejét egy héttel, május 23-ig meg kívánják hosszabbítani.

Május 1. éjfélig mintegy 62 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók; ez 750 ezer hektár területet jelent. A kérelmekből a falugazdászok 52 ezret nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy a gazdák mintegy 80 százaléka a falugazdászok segítségét kéri a kérelem beadásához, mint az elmúlt években.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy országszerte komoly károkat okozott a fagy április 2-án, 21-én és 25-én. A fagy főként a zöldség-gyümölcs termelőket sújtotta, de jelentősek voltak a károk a szőlőültetvényekben és helyenként a frissen kikelt kukoricában is. A kárenyhítési mechanizmus szerinte jól működik, a kárenyhítési alapban pedig van elegendő forrás, 24 milliárd forint. A NAK egyetért azzal a tervezett változtatással, hogy a kárigény bejelentésére az egységes kérelem benyújtási határidejének lejárta után öt napig legyen lehetőség – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...