Május 1-től augusztus 15-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket azok a szőlőtermelők, akik növény-egészségügyi megelőzéshez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére még 2016 márciusában jelezték támogatási igényüket – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca által az idei évtől indított támogatási program a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres termelői fellépéshez nyújt segítséget. A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 50 százaléka, de legfeljebb 8 000 forint hektáronként. Mint ismeretes a támogatási programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig.

A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postai úton kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére. A kérelemhez mellékelni kell borszőlő termelése esetén a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, gyakorlatilag a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést. A kérelemhez mellékelni kell továbbá a növényvédőszer megvásárlását igazoló számla és a permetezési napló másolatát. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződésben való tagságot is igazolni kell.

A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és a növény-egészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon szőlőültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt körülhatárolt területen található.

Támogatásról a részletes tájékoztatást és a kapcsolódó termelői teendőket az MVH honlapján elérhető 44/2016. (IV. 28.) számú MVH Közlemény tartalmazza.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...