A vetésterület tizedének learatása Tolna megyében hat tonnát meghaladó termésátlagot hozott az őszi búza – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának adatai szerint. Nemcsak a mennyiségi kilátások jók, hanem a minőségiek is: az első eredmények szerint a búzának 13-14 százalék körüli a fehérje- és 34 százalékos a sikértartalma.

A hétfői aratási jelentés alapján a 43 479 hektárnyi vetésterületből 4535 hektáron takarították be az őszi búzát, az eddigi összes termés 27 582 tonna volt, ami 6082 tonnás átlagot jelent. A KSH adatai szerint 2014-ben Tolnában 5,9 tonnás, országosan a legmagasabb volt az őszi búza termésátlaga.

Az őszi árpa aratása befejeződött: a 9955 hektárnyi területen összesen 64 986 tonna, hektáronként 6,5 tonna termett, ami szintén meghaladja az idei június végi 4,3 tonnás és a tavalyi 4,6 tonnás országos átlagot. A NAK jelentése szerint elkezdődött a tavaszi árpa, a tritikálé és a zab betakarítása is, a 10 440 hektárnyi repcének pedig 35 százalékát, 3669 hektárt arattak le.

Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke az MTI-nek elmondta: az eredmények annak köszönhetőek, hogy a kevés márciusi-áprilisi csapadék után májusban Tolna megyében mintegy 80-90 milliméternyi csapadék hullott. Ezzel együtt a termésátlag valószínűleg el fognak maradni a tavalyi rekordévtől - tette hozzá.

Varga szerint a takarmánybúza ára várhatóan közelít a tonnánkénti 50 ezer forinthoz, az étkezési búzáé pedig meghaladja azt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...