Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. május 17-i ülésén az agrárminiszterek ismét megvitatták a mezőgazdasági piacokon kialakult krízishelyzetet. A magyar delegációt vezető Czerván György kiemelte, hogy a tej- és sertéspiacon rendkívül kritikus a helyzet.

Az idő múlásával egyre nagyobb lesz a veszélye annak, hogy nehezen visszafordítható károsodások következnek be a tej- és a sertéspiacon, hol most rendkívül kritikus a helyzet. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén a Magyarországot képviselő Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár több tagállam képviselőjével egyetértésben újabb, azonnal végrehajtható, uniós keretből finanszírozott intézkedéscsomagot szorgalmazott.

Czerván felhívta a figyelmet arra, hogy egyre erősödik az a nézet, mely szerint Brüsszel nem kíván érdemi lépéseket tenni az európai tej- és sertéságazat problémáinak megoldására. Ez jelentősen csökkentheti a mezőgazdasági szektornak az európai közösség cselekvőképességébe vetett hitét.

A magyar küldöttség vezetője kiemelte, hogy a kialakult nehéz helyzetben a magyar gazdáknak égető szüksége lenne egy újabb, a tavaly ősszel elfogadotthoz hasonló, uniós költségvetésből finanszírozott csomagra, amelyből akkor Magyarország 2,9 milliárd forint összegben részesült. Figyelembe véve, hogy az uniós intézkedések nem voltak alkalmasak a helyzet kezelésére, a kormány március elején hozott döntése értelmében nemzeti forrásból további 14,3 milliárd forint összegű támogatást biztosított a magyar tejtermelőknek. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány folyamatosan egyeztet az ágazat képviselőivel. A téma a júniusi Tanácson újra napirenden lesz.

A magyar delegáció a Tanácson felhívta az Európai Bizottság és a tagállamok figyelmét az április végén bekövetkezett fagykárokra, amely elsősorban a szőlő- és gyümölcstermelőket sújtotta. Ez a jelenlegi piaci nehézségek mellett további problémát jelent az ágazatnak. A magyar agrárkár-enyhítési rendszerben május 17-ig az érintett termelők közel hatezer tavaszi fagykárbejelentést tettek, amely több mint 38 ezer hektár területet érint. Ezek a számok az elkövetkező napokban tovább növekedhetnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...