Együttműködést és valódi megoldásokat várnak a kormánytól – írják Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszternek petíciójukban a hétfőn „Magyarország ötven legszebb tehenével” a Kossuth térre tejtermelők. A fél 11 és délután 2 óra között meghirdetett demonstráción „ötszáz elégedetlen tejtermelő” vesz részt.  

A termelők szerint bizonyára Lázár is látja, hogy „015. év eleje óta folyamatosan, soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az import tej és tejtermék, elsősorban ultrapasztőrözött tej és félkemény sajtok formájában”. Az importtöbblet pedig azért jön be az országba, „mert a magas általános forgalmi adó a tejtermék piacra csábítja” az importőröket, hiszen a fogyasztói folyadéktejre vonatkozó 18 százalékos áfa vélelmezett „elcsalása” jelentős haszonnal kecsegtet.

A petícióban emlékeztetnek arra, hogy nyerstej felvásárlási ára Magyarországon erőteljesebben csökken, mint más uniós tagállamokban, amit a szerintük a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping okoz. Emiatt a magyar nyerstej ár már több mint egy éve egyszerűen nem fedezi az alapanyag és az előállítás költségeit. Mivel a „gyanúsan alacsony kiskereskedelmi árú,  a boltok polcain lévő import tönkreteszi a hazai tejtermelőket”, rövidesen ezrek veszítik el a munkájukat és megélhetésüket Magyarországon a tehenészetek tömeges felszámolása miatt – áll a petícióban.

Követelésként azt fogalmazzák meg, hogy a kormány egyértelműen nyilatkozzon arról, hogy fenn kívánja-e tartani a magyarországi nyerstej termelést. Magyarázza meg, miért söpörte le az ágazatai szakmaközi szervezet és az agrárkamara egységes szakmai javaslatait. Az áfa-besorolást úgy változtassa meg, hogy az ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek így például az általuk megnevezett Food and Drinks Kft-nek. Ezek mellett szigorúbb ellenőrzések „látványos letartóztatásokat és büntetéseket” követelnek a tejpiaci áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Elvárják, hogy a tervezett tejáfa-csökkentés miatt a csak tejtermeléssel foglalkozó gazdáknál keletkező finanszírozási problémákat a kormány a de minimis támogatáson „túlmutató eszközzel” kezelje. A termelők szerint újabb egyeztetésekre van szükség a kiskereskedelmi láncokkal, illetve követelik az azokkal szembeni határozottabb fellépést, és ugyancsak határozottabb érdekképviseletet várnak Brüsszelben is.

A tüntetésre készülő tejtermelők szerint csak közösen tudják megoldani a jelenlegi problémákat, de a „látszategyeztetésekből és a jelenlegi jövedelemelosztási formából nem kérnek”.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...