Sokként érte a teol.hu által megkérdezett gazdálkodókat a hír, miszerint a növényvédelemben használt gépeiket legkésőbb november végéig műszakilag felül kell vizsgáltatniuk. A gazdák szerint, ez egy újabb sarc lesz, amit rendszeresen befizethetnek majd az államkasszába.

Több ezer növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálatát kell elvégezni november végéig, ennek hiányában jövőre már nem használhatók a gépek. Feszültséget okoz a gazdálkodók körében – már akik egyáltalán tudnak erről a rendeletről –, hogy jelenleg csak egy olyan cég van az országban, amelynek megfelelő akkreditációja van a  vizsgálatok elvégzéséhez.

Terpó István, a Tolna megyei növényvédő mérnöki és növényorvosi kamara titkára a lap kérdésére elmondta, hamarosan döntés születhet arról, hogy a megyében hol és hány állomás lesz, melyek majd megfelelő akkreditációval rendelkeznek. A gyakorlatban egy ilyen jellegű vizsgálat úgy zajlik, hogy az érintett gazdálkodónak kell bejelentkeznie egy hamarosan megnyíló honlapra, ahol a gépei típusát, összes adatát felviszi. Az adatokat feldolgozzák, majd értesítik a gazdálkodót arról, hogy mikor mennek ki a telepére bemérő készülékekkel a műszaki felügyelők. A helyszínen ők csak minimális javítást tudnak megoldani, mondta Terpó István, aki hozzátette, a vizsgálatot követően rögzítik a gép összes adatait, amit felvisznek számítógépre.

A megkérdezett gazdák elmondták, sokként érte őket a hír. A három év nem egy hosszú idő egy mezőgazdasági gép életében, nem ritka a 30 éves erőgép sem. Azzal a legtöbben egyetértettek, csak a műszakilag jó állapotban lévő permetezőkkel érdemes dolgozni, már csak azért is, mert egy csöpögő vegyszeres gép anyagi veszteséget is okoz a gazdáknak, és csupán a környezetet károsítja. Az egyik termelő megjegyezte, ennek ellenére ez a rendelkezés csak pénzt vesz ki a gazdák zsebéből, egy újabb sarc, amit be kell fizetni.

Az érintett két számlát is kap, egyik a vizsgálati összeget, a másik a matrica árát tartalmazza. Ha mind kettőt befizette, akkor kapja meg a matricát, amit fel kell ragasztani az adott gépre. Ha a gazdálkodó ellenőrzést kap, akkor igazolnia kell azt, hogy milyen géppel permetezett vagy, ha nem ő végezte ezt a munkát, akkor kivel permeteztetett. Az ellenőrzés kétféle lehet, az egyik az úgynevezett keresztellenőrzés (területalapú támogatásban részesülők is számíthatnak rá), a másik pedig, amikor az ellenőr meglát a határban dolgozó gépet, és a helyszínen ellenőrzi a matrica hitelességét. A büntetés is többféle, egyrészt növényvédelmi bírságra, illetve a támogatás összegének a csökkentésére lehet számítani. A felülvizsgálatot egyébként uniós jogszabály írja elő. Eszerint december 14-ig minden tagállamban legalább egyszer kötelezően meg kell vizsgálni, hogy a vegyszerek kijuttatásához használatos gépek és tartozékok megfelelnek-e az előírásoknak. A vizsgálatok közötti időköz nem haladhatja meg az öt évet 2020-ig, majd azt követően a három évet.

A hazai jogszabályok is régóta tartalmazzák a megfelelő műszaki állapotú gépek használatára és a rendszeres karbantartásra vonatkozó előírásokat, jelentősebb felzúdulást mégis a tavalyi év végén módosított 43/2010-es FVM rendelet okozott a gazdák körében. Eszerint ugyanis 2016. november 26-a után a 3 évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel tilos növényvédelmi tevékenységet végezni. Vagyis minden három évnél idősebb gépet akkreditált intézményben felül kell vizsgáltatni. A legjellemzőbb hiba, amivel eddig találkoztak, hogy nem kellően megtisztított, vagy kopott szórófejjel próbálták levizsgáztatni a permetezőket. A magyar növényvédelem gépparkjának állapota nagyon gyenge. Az élelmiszerekben esetenként kimutatható szermaradványok pedig élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. A rossz állapotú növényvédő gépek használata nemcsak a termelés hatékonyságát rontja, hanem a szerhasználatot és a ráfordításokat is növeli. A kamara tapasztalatai szerint akár 30-40 százalékkal kevesebb növényvédő szer elegendő lehet a megfelelő munka elvégzéséhez – mondta a titkár.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...