Kitörési pont lehet a magyar mezőgazdaság számára a szövetkezés, amit támogatásokkal is ösztönöznek – mondta Nagy István, Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Hangya Szövetkezetek Együttműködése közgyűlésén, ahol elhangzott: a tagok kárpótlást kérnek a szövetkezeti vagyon 1945 utáni államosítása miatt.

A piacgazdaságban a versenyképesség egyik alapvető feltétele az önkéntes együttműködés, ezért a Hangya szövetkezetek munkájára a következő években kiemelten szüksége lesz a magyar mezőgazdaságnak – mondta az államtitkár. A hazai agráriumnak ugyanis olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint például az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás vagy az uniós közvetlen agrártámogatások 2020-as estleges kivezetése. Ezekkel a feladatokkal csak a termelők összefogásával lehet megbirkózni.

A Nemzeti Vidékstratégiában is nagy hangsúllyal szerepel a szövetkezés-fejlesztési program. A stratégia célként fogalmazza meg valamennyi szövetkezési forma, így a Hangya típusú szövetkezetek, a beszerző és értékesítő szövetkezetek, a termelési és értékesítési szövetkezetek (TÉSZ), a hitelszövetkezetek, takarékszövetkezetek és szociális szövetkezetek létrehozásának és működésének ösztönzését.

A termelői csoportok támogatása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon (EMVA) keresztül történik. A működési támogatás - egységesen minden mezőgazdasági termelői csoportnál - átalányösszegű támogatásként éves részletekben 2015-től is kérhető. A támogatás 5 éven keresztül folyósítható, legfeljebb évi 30 millió, vagyis a teljes támogatási időszakban 150 millió forint csoportonként. 

A közgyűlésen az elnöki beszámolóban szerepelt, hogy a Hangya Szövetkezetek Együttműködése kezdeményezi a kormánynál a zöldség és gyümölcs termékek általános forgalmi adójának 5 százalékos mértékű megállapítását. Továbbá tagi javaslatra – amivel a közdűlés egyetértett – a szervezet javasolja a Hangya Szövetkezetek kárpótlását a Hangya szövetkezeti vagyon 1945 utáni államosítása miatt. 

Ez forrásjuttatást jelentene a most működő hangya szövetkezeteknek – pályázati úton. Így a hangya szövetkezetek bekapcsolódhatnának az élelmiszer-feldolgozásba – mondta Szeremley Béla társelnök az MTI-nek. Patay Vilmos elnök az MTI kérdésére közölte: a Hangya Szövetkezeti Együttműködés tagjainak éves kibocsátása becslések szerint több mint 350 milliárd forint. A szervezetnek több mint 200 termelői együttműködés a tagja, így munkájában több mint 20 ezer termelő vesz részt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...