Közel ötven tehenet hajtanak hétfőn a Miniszterelnökség elé a tejtermelők budapesti demonstrációján, ahol petíciót adnak át. A kormány felemás döntései ellen tiltakoznak a gazdák, szerintük az állattenyésztés válságban van, s hatalmas károkat szenvedett el az utóbbi időkben.

„Az áfa-csökkentést csak a friss, folyótejre akarja kiterjeszteni a kormányzat, ám ezzel csak a veszteségek töredéke mérséklődne”  – mondta Bakos Gábor, a kazsoki Bos Frucht agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója. Ez kevés a gazdáknak. Szerintük a zacskós-, az UHT-, illetve az ESL-tejre is szükség volna bevezetni az általános forgalmi adó csökkentést.

Bakos Gábor szerint hasznos lépés lenne, hogy a közétkeztetésben minél nagyobb mennyiségű hazai előállítású tejet használjanak fel. Ebben a kormányzat intézkedései segíthetnek, ám erről nem elég beszélni, cselekedni kell. Méghozzá sürgősen, hiszen hónapról hónapra nőnek a veszteségekBakos – aki pénteken a hódmezővásárhelyi országos szakmai kiállításon az Év holsten fríz tenyésztője díjat vette át – azt mondta: több vállalkozó jelezte, hogy felszámolja a tehenészetet, az állatok egy részét vágóhídra küldi, s a dolgozókat leépítik – írja a sonline.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...