Újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal a tejtermelők Lázár Jánosnak címzett petíciójukban, mert úgy ítélik meg, hogy a kabinet nem teljesítette a korábbi megállapodást. 

A demonstráló gazdák  50 tehénnel a Margit hídtól vonultak  a Miniszterelnöki Hivatalhoz. A Kossuth téri épület előtt tartott demonstráción azt követelték, hogy a kormány változtassa meg az áfabesorolást, hogy az „ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek”, egyben az ellenőrzések szigorítását javasolták a tejáfa-csalások megakadályozása érdekében. A tüntető tejtermelők azt kifogásolják, hogy a kormány „eredeti tervétől eltérően” csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni jövőre  5 százalékra, az UHT, illetve a féltartós tejét és a félkemény sajtokét azonban nem. A tejtermelők attól tartanak, hogy ezzel folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán, ami belföldi piaci pozícióikat is veszélyezteti.

A petícióban egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit,  emellett egyeztetést szorgalmaznak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között annak érdekében, hogy a korábbinál határozottabban lépjenek fel érdekeik védelmében.

Javasolják azt is, hogy Brüsszelben és a visegrádi együttműködésben az eddiginél határozottabban lépjen fel a magyar kormány a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében.

Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság tagja, valamint Istvánfalvi Miklós, a Tej  Terméktanács és Szakmaközi Szervezet társelnöke eszköznek nevezte a demonstrációt arra, hogy nehéz helyzetükre felhívják a figyelmet. Tarthatatlannak nevezték, hogy a nyerstej felvásárlási ára 60 forint körül mozog, holott egy liter tej előállításának önköltsége 100 forint körüli literenként. Ezért tisztességes felvásárlási árakat kérnek, mivel szerintük az uniós országok közül is rendkívül alacsony Magyarországon a nyerstej felvásárlási ára.

Elmondták azt is, ha nem születik megoldás, a teheneket Budapestre hajtják, és itt szabadon eresztik, mivel már takarmányra sem lesz elég pénzük.

Hegedűs Imre többek között arról beszélt, hogy a tejtermékek 45 százaléka importból származik, míg a cukornak 80százaléka, az étolajnak 30 százaléka, a tojásnak pedig 40 százaléka. A demonstrációs bizottság tagja úgy vélte, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, mivel a magyar termelők meg tudják termelni a magyar emberek számára szükséges élelmiszermennyiséget. A tejtermelők petícióját Istvánfalvi Miklós adta át a Lázár Jánost képviselő Udvarhelyi Csaba főosztályvezetőnek, ezt követően a tejtermelők tiltakozó menete visszaindult a Margit híd pesti hídfőjéhez – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...