A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a nemzetközi és hazai tejpiacon zajló kedvezőtlen piaci folyamatok súlyosságával, a kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációjáért – közölte a szaktárca a tejtermelők demonstrációjára reagálva, egyben hangsúlyozta, hogy idén 63,5 milliárd forintot fordít a tejágazat támogatására, ami uniós összevetésben is magas.

A tejtermelők hétfőn petíciót adtak át a Miniszterelnökségnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kormány „eredeti tervétől eltérően” jövőre csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni 5 százalékra. 

Azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit, és az eddiginél határozottabban lépjen fel Brüsszelben, és a visegrádi együttműködésben a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében. 

Az FM közleményében felidézi: jövőre 5 százalékra csökken a friss tej áfája, ezáltal nemcsak olcsóbb és megfizethetőbb lesz ez a fontos élelmiszer, hanem várhatóan nő a kereslet is. Intenzív tejpiaci ellenőrzések zajlanak, a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását. 

A közlemény kiemeli, hogy a tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül. Minden jogcímet egybevetve, a magyar tejágazat megmentésére, stabilizálására a 2015-ös 49 milliárd után idén mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, amely minden korábbinál nagyobb, és uniós összevetésben is magas. 

Az FM megjegyzi, a termeléshez kötött támogatások nyújtása tagállami döntésen alapul. A magyar kormány kiemelten kezeli a tej és tejtermék ágazatot, és a termeléshez kötött támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozza meg. E döntés eredménye, hogy Magyarország uniós összevetésben a második legmagasabb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva. 

A közlemény kitér arra is, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az FM hasonlóan ítéli meg a jelenlegi piaci helyzetet, és közösen dolgozik azon, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat. 

A szaktárca kifejti: a kormány munkájában kiemelt jelentősége van a feketegazdaság elleni küzdelemnek. Ezt jól mutatják az elmúlt évek intézkedései, például a több lépcsőben megkezdett áfacsökkentés (ami 2017-től a friss tejre is kiterjed), az ekáer rendszer bevezetése, az online-pénztárgépek működése vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közötti szoros együttműködésben zajló ellenőrzések. 

A NÉBIH elnöke által elrendelt komplex tejpiaci ellenőrzés célja, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és piaci szereplők kiszűrésén keresztül megvédje a magyar fogyasztókat a rossz minőségű tejektől, tejtermékektől. Az áprilisban indult akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, emellett több mint 100 tétel ellenőrzése van folyamatban. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű, több tízezer liternyi 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet vontak ki a forgalomból. A legnagyobb mennyiségben - több mint 21 ezer liter - cseh származású UHT-tejet hívtak vissza. 

Az ágazat érdekében megtett kormányzati intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban biztonságos, egészséges, hazai alapanyagból előállított tej és tejtermék kerüljön, az ágazatban tevékenykedő jogkövető gazdálkodók és vállalatok számára pedig egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak. 

A szaktárca felhívja ugyanakkor a figyelmet: az áfacsökkentés továbbvitelének tervezésekor - a pozitív tapasztalatok ellenére - továbbra is tiszteletben kell tartani a költségvetés mindenkori teherbíró képességét – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...