Idéntől nem kell tagdíjbevallást tenniük az értékesítési tevékenységükből 600 ezer forint éves árbevételt el nem érő őstermelőknek – határozott országos küldöttgyűlésén elfogadott alapszabály-módosításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A lehetőségekhez mérten sikerült megfelelni a tagok által támasztott elvárásoknak – mondta Győrffy Balázs elnöki beszámolójában. A NAK elnöke az elvégzett feladatok közül kiemelte az őstermelői igazolványok cseréjét, amelynek már most látszanak a gazdaságfehérítő hatásai. Megemlítette az egységes kérelmek beadását, amit a kamara idén is különféle kiadványokkal, kézikönyvekkel segített. A 2016. május 23-i szankciómentes beadási határidőig országosan több mint 175 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók, közel 106 ezret a kamara falugazdászain keresztül.

Győrffy Balázs elmondta: a köztestület nagy hangsúlyt fektet a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos tájékoztatásra, a cél az, hogy a tagok birtokában legyenek minden olyan információnak, amely segíti őket a támogatások lehívásában. Hozzátette: fontos eredmény, hogy sikerült bővíteni az élelmiszeriparnak szánt forrásokat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP).

A NAK elnöke az elmúlt hónapok legfontosabb szakmai, szolgáltatási eredményei között egyebek mellett megemlítette a már több ezer termelő által alkalmazott gazdálkodási napló kitöltő programot, a meggy-árprognózis rendszert megalapozó ültetvényfelmérést, illetve a vízkészletjárulékra vonatkozó 50 ezer, illetve 150 köbméteres ingyenes kvóta elérését, amely évente akár másfél millió forint megtakarítást is jelenthet az érintett gazdálkodóknak. A NAK területmérési, tápanyaggazdálkodási terv készítési, felnőttképzési és biztosítási szolgáltatása is egyre népszerűbb a tagság körében, hiszen érdemben csökkentik a gazdálkodók költségeit – tette hozzá Győrffy Balázs.

A küldöttgyűlés módosította a kamara alapszabályát. A változtatás egyik legfőbb célja az adminisztrációs terhek csökkentése. Ennek jegyében az értékesítési tevékenységükből 600 ezer forint éves árbevételt el nem érő őstermelőknek az idei évtől nem kell tagdíjbevallást tenniük, elegendő a 2016. június 1. és június 30. közötti tagdíjbevallási időszakban megfizetni a 2000 forintos tagdíjat. Emellett a tagság érdekeit figyelembe véve csökken a pótlékok és a szankciók mértéke.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...